2009-08-31 14:45:25• hírek • MTI

Elismerés a magyarságot ápolóknak

A magyarságot, a magyar kultúrát, a magyar-magyar kapcsolatokat maradandó munkájukkal, kiemelkedő teljesítményükkel szolgáló személyiségeket részesített magyar állami kitüntetésben a magyar államalapítás ünnepe alkalmából a budapesti kormány, az elismeréseket a hétvégén adták át Kolozsváron.

Az erdélyi Krónika és a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) hétfői számában adott hírt arról, hogy a kincses városban - a római katolikus egyház által működtetett kolozsvári Agapé vendéglőben - Szabó Vilmos, a Külügyminisztérium államtitkára és Szilágyi Mátyás kolozsvári magyar főkonzul nyújtotta át hat erdélyi magyar közéleti személyiségnek, valamint a Román Tudományos Akadémia elnökének a kitüntetéseket.

Az államalapítás tiszteletére a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét adományozták Gálfalvi Zsolt kritikusnak, szerkesztőnek és László János orvosprofesszornak. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét Lászlóffy Csaba író, költő, Matekovits Mihály oktatásügyi szakember és Szép Gyula művelődésszervező, a Kolozsvári Magyar Opera aligazgatója kapta, miközben Bocskai Vince szobrászművész a Pro Cultura Hungarica díj, Ionel Haiduc, a Román Tudományos Akadémia elnöke pedig a Magyar Tudományos Akadémia Doctor Honoris Causa díját vehette át.

Szilágyi Mátyás ünnepi beszédében elmondta: László János a hepatitis vírus kutatásában elért eredményeiért, Lászlóffy Csaba az erdélyi magyar költészet terén való működéséért, Szép Gyula pedig az erdélyi táncházfesztivál kibontakoztatásáért és a Kolozsvári Magyar Operánál kifejtett munkásságáért részesült a magas kitüntetésben.

Szép Gyula az ÚMSZ-nek úgy fogalmazott: "Jó érzés hogy magunk mögött érezhetjük az anyaország biztatását. Jó érezni, hogy nem vagyunk egyedül. Méltányos jele ez egy fontos kapcsolattartásnak, és úgy gondolom, ebből mind az anyaországnak, mind pedig az erdélyi kultúrának csak haszna lehet". Szép Gyula szerint az anyaországi és az erdélyi művelődési és társadalmi élet szerencsésen kiegészíti egymást.


A budapesti kormány magyar állami kitüntetéseket adott át Kolozsváron.
Fotó: Bone Ewald


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: