2014-01-22 15:56:25• hírek • MTI, Szatmár.ro

Elismerés Veres Szabolcs szatmárnémeti festőművésznek

Kolozsváron másodszor adták át a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alapított Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat. Az elismerést idén Kézdi Imola, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze, Vida Gábor marosvásárhelyi író és Veres Szabolcs szatmárnémeti festőművész kapta.

Köszöntőbeszédében Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elmondta: a díjjal köszönetet mondanak azoknak, akik a kultúrateremtésben jelentős eredményeket értek el. Hozzátette: nem jelent nacionalizmust, kizárólagosságot, ha büszkék vagyunk azokra az értékekre, amelyeket a magyarság adott az egyetemes kultúrának.

Kelemen Hunor azt is megemlítette, hogy a magyar kultúra mindig befogadó volt és a globalizáció korában sem a bezárkózás, "a köldöknézés" segíti az értékteremtést. A magyar kultúra értékei akkor születtek, amikor az alkotók nyitottak, befogadók voltak. A díjat megtestesítő oklevelet, kisplasztikát és 10 ezer lejes pénzjutalmat évről évre egy-egy írónak, képzőművésznek és a színházi-zenei élet egy-egy kiemelkedő alkotójának adják át.

Díjat kapott Veres Szabolcs is, a szatmárnémeti festőművész, aki manapság már ritkábban jár szülővárosában, de még mindig szatmárinak vallja magát. A fiatal művész az általános iskola ötödik osztályától kezdődően az Aurel Popp Zene és Képzőművészeti Líceum tanulója volt, 2002-ben végzett Nyíri Zoltán osztályában. Tanulmányait a Kolozsvári Képzőművészeti egyetemen folytatta, ahol diplomázott, elvégezte a mesterit és itt szerezte meg a doktori címet is. Szatmárnémetiben egy iskolai közös tárlat keretében láthatták műveit a festészet kedvelői, ma alkotásai már milánói és new yorki galériákban vannak kiállítva. Festményei iránt nagy az érdeklődés: nemrég egy koppenhágai kiállításon több mint 7 ezer eurós áron kelt el az egyik alkotása.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: