2011-09-16 08:33:46• hírek • szatmar.ro

Elindult az RMDSZ népszámlálási kampánya

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megkezdte népszámlálási kampányát, amelynek legfőbb célja, hogy Romániában minél több magyar ember merje vállalni magyarságát.

"A népszámlálás szabályozási kereteit a magyar közösség szempontjából sikerült megnyugtatóan rendeznünk, ezzel párhuzamosan megfelelő számú magyar összeírót toboroztunk, a mai napon pedig elindítjuk az RMDSZ tudatosító kampányát, melynek üzenete, hogy vállaljuk bátran és büszkén magyarságunkat, anyanyelvünket és vallásunkat" - jelentette be csütörtökön Bukarestben Kelemen Hunor, a szövetség elnöke.

Beszámolt arról is, hogy az elmúlt napokban felvette a kapcsolatot a történelmi magyar egyházak vezetőivel, illetve a magyar nyelvű írott és elektronikus média képviselőivel, azzal a céllal, hogy a tájékoztató és tudatosító kampány közös erőfeszítés eredményeként valósulhasson meg.

"Minden magyar számít" - szögezte le Kelemen Hunor, aki szerint nagy hangsúlyt kell fektetni a vegyes házasságokban élőkre, a szórványmagyarságra, az átmenetileg külföldön tartózkodókra, a nagyvárosi tömbház-negyedekben élőkre, valamint a csángókra. Az RMDSZ célja, hogy minden romániai magyar vállalja magyarságát - fűzte hozzá az elnök.

Az RMDSZ Főtitkársága által koordinált kampány több síkon zajlik. A romániai magyar közéleti személyiségek üzeneteit televíziós és rádiós klip formájában közvetítik. Ezzel párhuzamosan a szövetség tájékoztató anyagokat, plakátokat, szórólapokat készít és juttat el a magyarok által is lakott településekre. Ezeknek az anyagoknak a révén a népszámlálás technikai lebonyolítására vonatkozó tudnivalókon kívül a magyarság vállalásának fontosságára is felhívja a figyelmet.

A kampány harmadik eleme egy karaván megszervezése, amelynek segítségével az RMDSZ tisztségviselői október 30-tól elsősorban azokra a településekre kívánnak eljutni, ahol a tíz évvel ezelőtti népszámláláson a magyarok aránya 18 és 22 százalék között mozgott. Ezeken a településeken beszélgetésekre, kulturális műsorral egybekötött előadásokra kerül sor.

A legutóbbi, 2002-es felmérés adatainak megfelelően a 21,6 millió lakosú Romániában 19,4 millió román mellett 1,43 millió magyar él – vagyis 6,6 százalékos részaránnyal ez az etnikum az ország legnagyobb nemzeti kisebbsége. Csakhogy a magyar lakosság száma és részaránya folyamatosan csökkent az utóbbi hat évtized alatt Romániában. Az októberben kezdődő új népszavazás során tehát nagy jelentősége lesz annak, hogy a magyarul beszélők közül hányan merik felvállalni magyar nemzetiségüket, identitásukat is.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: