2006-08-11 18:19:46• hírek • Szatmar.ro

Elindíndult az informatizálását célzó projekt

nzsKét éven belül a vidéki települések 10 százaléka csatlakozik a világhálóra.
A Távközlési és Információs Technológiai Minisztérium székhelyén tartott mai sajtótájékoztatóján, Nagy Zsolt miniszter bemutatta a „Tudásalapú Gazdaság” projekt részeként, vidéki és kisvárosi önkormányzatoknak meghirdetett pályázati kiírást.

Elmondta, hogy a minisztérium írásban értesítette a vidéki és kisvárosi (30 ezer lakos alatti városok) polgármesteri hivatalokat a pályázati lehetőségről. Több mint 3 000 polgármesteri hivatalt kértek fel, hogy pályázzanak, és augusztus 23-ig küldjék el az ehhez szükséges szándéknyilatkozatot.

"A Tudásalapú Gazdaság projekt által a vidékéki térség mintegy 10%-át informatizáljuk. Az európai integrációs kormánystratégiával összhangban, a most elindított projekt a legnagyobb és legjelentősebb, ami a vidék-város IT&C területen való lemaradás csökkentését célozza. Idővel mindenki számára elérhetővé tesszük a digitális információhoz való hozzáférést" - nyilatkozta Nagy Zsolt miniszter. „Multiszektoriális jellege miatt, a projekt választ ad a helyi közösségek szintjén jelentkező gazdasági, szociális, kulturális vagy oktatási igényekre” – hangoztatta a tárcavezető.

A 2005-ben elindult „Tudásalapú Gazdaság” nevű program célja 200, hangsúlyos kommunikációs hátránnyal küszködő település önkormányzatának, oktatási és kulturális intézményeinek, vállalkozásainak távközlési infrastruktúra-fejlesztése. Ezeken a településeken a minisztérium létrehoz egy-egy nyilvános információs központot, ahol a lakosok megismerkedhetnek és kipróbálhatják a távközlés és az információs technológia által nyújtott lehetőségeket. Ezen kívül számítógép-hálózattal látják el a Polgármesteri Hivatalt és az iskolát.

„A program fő célja nem csupán az infrastruktúra-fejlesztés, vagy ingyenes számítógép-osztogatás, hanem egy olyan önfenntartó közösségi hálózat létrehozása, amely hosszú távon megteremti ezeken a településeken az információhoz, a tudáshoz való hozzájutás lehetőségét, és növeli a közösség versenyképességét. Ezt a célt úgy érjük el, hogy az infrastrukturális befektetés mellett, nagy hangsúlyt fektetünk az informálásra, az oktatásra, és a tartalmi szolgáltatásokra. Ezen a hálózaton keresztül a lakosok kapcsolatba léphetnek a közigazgatással, kéréseket adhatnak le, virtuális üzleteken keresztül kínálhatják áruikat” – hangoztatta Nagy Zsolt miniszter.

A Távközlési és Információs Technológiai Minisztérium által kezdeményezett „Tudásalapú Gazdaság” nevű projektbe tavaly 9 települést kapcsoltak be kísérleti jelleggel: Albestii de Muscel – Arges megye, Aninoasa – Hunyad megye, Korond – Hargita megye, Nagylaposnok – Krassó-Szörény megye, Ostra – Suceava megye, Nagypél – Arad megye, Ósinka – Brassó megye, Magyarlápos – Máramaros megye valamint Jurilovca – Tulcea megye.

A nagy sikernek örvendő projekt kísérleti jellegű szakaszának a költségvetése 2 millió dollár volt. A most meghirdetett második szakasz költségvetése 67,4 millió USD.

A közlejövőben mintegy 200 település számíthat ilyen jellegű beruházásra. A jelen projekt nagy fontossággal bír a helyi közösségek életében, hiszen lehetővé teszi a lakosság információhoz való hozzáférését, serkenti a helyi üzleti szféra versenyképességét, nem utolsó sorban, a technológia által növeli a helyi közösség tudásszintjét.

Bővebb információk a www.ecomunitate.ro valamint a www.mcti.ro honlapokon találhatók.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: