2013-12-12 12:19:11• hírek • MTI

Elijeszti a befektetőket a Btk. módosítása

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége közleményben figyelmeztette szerdán a román hatóságokat, hogy "visszalépés lenne Románia számára", ha a törvényhozók megakadályoznák összeférhetetlenségük vizsgálatát.

A büntető törvénykönyv (Btk.) ilyen értelmű módosítása elbátortalanítaná a befektetőket, ami hátrányosan érintené a román gazdaságot - teszi hozzá az amerikai közlemény.

Hollandia bukaresti nagykövetsége szintén közölte: "aggodalommal" követi azokat a törvénymódosításokat, amelyek eredményeként előző nap a honatyákat törölték a közhivatalnokok sorából.

Crin Antonescu, a szenátus liberális elnöke hazugságnak nevezte, hogy a módosítással a törvényhozók kivonnák magukat a büntetőjogi felelősség alól - ahogyan azt Traian Basescu jobboldali államfő és a korrupcióellenes ügyészség (DNA) is értelmezte.

"A képviselőháznak segítenie kell az aggódó nagykövetségeket a tájékozódásban, hogy megértsék: nincs ok aggodalomra" - jelentette ki Antonescu.

Basescu kedden úgy fogalmazott: az intézkedés tíz évvel veti vissza a korrupció elleni harcot Romániában. A büntető törvénykönyv soron kívül napirendre tűzött módosítása az államfő szerint több mint 30 olyan törvényhozót von ki a közhivatalnokok vagyonosodását ellenőrző Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) látóköréből, akik ellen már vizsgálat indult összeférhetetlenségi ügyekben.

Basescu közölte: visszaküldi a jogszabályt megfontolásra a parlamentnek.

A módosítást a szociálliberális kormánytöbbség képviselői szavazták meg kedden. A nemmel voksoló jobbközép ellenzék szerint azáltal, hogy a törvényhozók nem minősülnek közhivatalnokoknak, már nem indítható eljárás ellenük hivatali visszaélésért, befolyással való üzérkedésért vagy megvesztegetésért, mert ezeket a bűncselekményeket a közalkalmazottak bűncselekményeiként tárgyalja a Btk.

Az államfő a képviselőház napirendjén szereplő amnesztia-tervezet miatt is bírálta a kormánypárti honatyákat. Az elnök szerint az amnesztiatörvény, valamint a törvényhozóknak előjogokat biztosító jogszabályok miatt Románia nem számíthat kedvező igazságügyi országjelentésre az Európai Bizottság részéről. Több tagország egy pozitív országjelentéstől tette függővé, hogy támogassa Románia felvételét a schengeni övezetbe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: