2019-11-20 08:49:55• hírek • közlemény

Elhunyt örökös tagok nevét viseli három diákbérlet

Elekes Emma, András Gyula és Bessenyei István
Elekes Emma, András Gyula és Bessenyei István

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatánál nemrég fejeződött be a diákbérletek értékesítése. Az idei évadtól kezdődően három diákbérlet is új nevet kapott: Elekes Emma, András Gyula és Bessenyei István nevét viselik a bérletek. A névadással tiszteleg a társulat az elmúlt két évadban elhunyt örökös tagok munkássága és emléke előtt. 

Elekes Emma a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben végzett 1953-ban. Az évfolyam kiemelkedő színésznője volt, azé az évfolyamé, amely Harag György vezetésével megalapította a nagybányai, a későbbi szatmári magyar színházat. Nem hagyományos drámai alkotásokban is sikerrel szerepelt, volt érzéke az ironikus hangvételű szerepépítkezés iránt.


András Gyula 1964-ben végzett Marosvásárhelyen, a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben, azóta a Szatmárnémeti Állami Magyar Színháznak, illetve utódintézményének, az Északi Színház magyar tagozatának volt a tagja. Közel másfélszáz alakításának tapsolhatott a közönség az elmúlt hat évtized alatt. Az Örkény-egypercesek mestere volt, mai napig is ezekkel az ironikus szösszenetekkel emlékeznek rá az évadvégi gálákon.


Bessenyei István 1981-től volt az Északi Színház magyar tagozatának (a későbbi Harag György Társulatnak) a színésze. A kilencvenes évektől kezdődően rendezett is, közben a nyolcvanas évek végétől frontembere a nagykárolyi Kastélylakók Zenekarnak (szövegíró és énekes). 2012-től két évadon át a Harag György Társulat művészeti igazgatója is volt. Közel kétszáz szerepben láthatta a szatmári közönség, az általa rendezett előadások közül többet még ma is műsorán tart a társulat.  

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: