2019-07-22 10:36:18• hírek • Bede Emőke

Elhunyt dr. Fátyol Rudolf hegedűművész

Július 22-én, hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt a Dinu Lipatti Állami Filharmónia igazgatója, dr. Fátyol Rudolf hegedűművész.

„Mély megrendüléssel értesültünk a Dinu Lipatti Filharmónia igazgatójának, Szatmárnémeti díszpolgárának, dr. Fátyol Rudolfnak a haláláról. Távozásával nagy veszteség érte városunkat, hiszen a több mint 35 évnyi odaadó és következetes munkássága alatt a lehető legmagasabb szintű kitüntetéseket és díjakat tudhatta magáénak és nemcsak az országban, hanem a határokon túl is tisztelet és szeretet övezte. Köszönjük neki áldozatos munkáját a szatmári kultúráért, a Dinu Lipatti Filharmónia zenekarának örökös támogatásáért” - közölte a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal.


A Szatmár Megyei Tanács is hasonlóképp búcsúzott tőle közleményében. „Szatmár megye teljes közössége nevében fejezzük ki legmélyebb együttérzésünket a Dinu Lipatti Filharmónia vezetője, dr. Fátyol Rudolf szólista és hegedűművész halála miatt. Egész életét a művészetnek szentelte, ezzel jelentősen hozzájárulva ahhoz, hogy Szatmár megye nevét országosan és külföldön is számos helyen ismertté tegye. Őszinte részvétünket fejezzük ki az elhunyt családja, rokonai és a mesterhez közel állók felé. Isten adjon neki csendes pihenést!”


Fátyol Rudolf híres és közismert zenészdinasztiából származott, családjának anyai és apai ágán is közkedvelt művészeti ág volt a zene. Egyetemi oklevelét a Kolozsváron található Gheorghe Dima Zeneakadémián szerezte meg 1984-ben, mestere Ruha István volt. 1985-ben a szatmárnémeti székhelyű Dinu Lipatti Filharmónia szólistája lett belőle. 1990-ben az intézmény igazgatójává, valamint 2000. január 1-én főigazgatójává is megválasztották.


Fátyol Rudolf Európa számos országában koncertezett már, mesterkurzusokat tartott több külföldi egyetemen, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián és a Debreceni Egyetemen is dolgozott oktatóként. 2000-ben megkapta a Szent-Györgyi Albert-díjat. 2003-ban megszerezte a művészetek doktora címet, valamint ugyanebben az évben Szatmárnémeti díszpolgári oklevelét is átvehette. 2006-ban az „év művésze” elismeréssel jutalmazta a Romániai Zenekritikusok Szövetsége, 2007-ben kitüntették a Bartók Béla-emlékdíjjal is. Munkásságáért 2009-ben hetedikként megkapta az Identitas Alapítvány díját is.
 

2009-ben a Román Kulturális Intézet, valamint a Román Akadémia beválasztotta Románia 150 legismertebb személyisége közé, ezzel bekerült a Cartea elitelor címet viselő kötetbe, melyben olyan személyek találhatók, akik Európa-szerte öregbítik Románia hírnevét és pályájuk során elismerésre tettek szert. 2011-ben Nagykároly is díszpolgárává választotta a hegedűművészt.


A Szatmár.ro szerkesztősége ezúton szeretné kifejezni őszinte részvétét és együttérzését a gyászoló családnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: