2009-05-27 10:34:18• hírek • Gozner Gertrud

Az idősek a veszélyeztetettek

A megye lakosságának 3%-a szenved 2-es típusú cukorbetegségben, és egyre közeledünk az uniós 6%-os átlaghoz - tudtuk meg dr. Szilágyi József belgyógyász-diabetológus-tól.

A megyében 14 ezer cukorbetegségben szenvedő pácienst tartanak nyilván. A betegek számának gyors növekedése annak tudható be, hogy a lakosság egyre többet eszik, legtöbbször egészségtelen ételeket, és nagyon kevesen mozognak. Az elhízás és a túlsúly jelentősen megnöveli a betegség kialakulásának a veszélyét - fejtette ki a szakember.

Ehhez hozzátevődik, hogy kitolódott a populáció várható élettartama, emiatt egyre gyakrabban jelentkezik a diabétesz. Korosztályokra lebontva, ahogy növekszik az életkor egyre több a cukorbetegek száma, a 60 és 80 év közöttiek több mint fele szenved ebben a betegségben - magyarázta az orvos. Szerencsére ezek jó része a betegség enyhe formáját mutatja, könnyű uralni a tüneteket, és nem szorul feltétlenül gyógyszeres kezelésre.

Általában a háziorvosok fedezik fel az első tüneteket, és irányítják a beteget a Megyei Cukorbeteg Gondozóba, ahol nyilvántartásba kerülnek, és a diagnózis megállapítása után újra visszakerülnek a háziorvosok hatáskörébe, akik életviteli tanácsokkal látják el a pácienseket. A betegség szerencsére jól kordában tartható, ha idejében fordul az illető orvoshoz - tette hozzá Szilágyi doktor.

A betegeknek adott tanácsok többsége a táplálkozásra vonatkozik, a szénhidrát fogyasztás mindenképp szükséges csökkenteni, inkább tej, gyümölcs és zöldség formájában kapja meg a szervezet, mint kenyér, liszt, vagy tésztafélék formájában. A friss gyümölcsökön kívül fontosak a zöldségek is, mint például a sóska, a saláta, káposzta vagy a spenót. Ezenkívül fontos hangsúlyt fektetni a rendszeres testmozgásra, idősebbeknél az is elég ha elsétálnak újságot venni, lényeg hogy minél többet gyalogoljanak, mert ennyi mozgás szükséges - tanácsolja a szakember.


A megyében 14 ezer cukorbetegségben szenvedő pácienst tartanak nyilván.

A megyében 14 ezer cukorbetegségben szenvedő pácienst tartanak nyilván.

 


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: