2010-10-24 22:21:28• hírek • Szatmar.ro

Elhunyt a támogató

Meghalt dr. Joseph Solomayer, aki vagyona 15 százalékát Kálmánd községre hagyta.

Elhunyt a kálmándi születésű dr. Joseph Solomayer, világhírű orvosprofesszor. A település híres szülötte 1922-ben, paraszti családban született, majd a negyvenes évek elején a sors Ausztriába sodorta, itt fejezte be tanulmányait.

Ezerkilencszázötvenegyben települt az Amerikai Egyesült Államokba, ahol munkavédelmi egészségügyi szakember lett, de a rákkutatás terén is eredményeket ért el - munkáit nemzetközi elismerés övezi.Érdekesség, hogy a kálmándi származású professzor jó ideig a General Motors vezető főorvosa volt, és ő nyitott először repülőtéri klinikát Amerikában.

Kálmándra 1990 óta járt haza, és ettől kezdve jelentős támogatást nyújtott a településnek: gyógyszerekkel, iskolai felszerelésekkel segített, majd létrehozta a Solomayer Alapítványt, melynek célja a kálmándi oktatás, kultúra, egyház és egészségügy támogatása.

Utoljára tavaly nyáron járt a szülőfaluban, amikor szokásához híven sorsáról mesélt, régi sváb népdalokat énekelt saját harmonikakísérettel a fiataloknak az Ifjúsági Házban.

Kálmánd a nagy támogató halála után is komoly segítséget fog kapni Solomayer doktortól: 2000-ben, aranylakodalma alkalmával jelentette be a helyi kultúrotthonban, hogy módosítja végrendeletét, és eszerint vagyona 15 százalékát a helységre hagyja. A svájci bankbeli letétnek a falu majd az éves kamatját fordíthatja közérdekű megvalósításokra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: