2014-02-01 12:25:42• hírek • Kocsis Zoltán

Elhunyt Luis Aragones Európa-bajnok edző

Hosszan tartó betegség után, életének 75. évében, szombat hajnalban elhunyt Luis Aragones, legendás spanyol labdarúgó és edző, a 2008-as spanyol válogatott szövetségi kapitánya.

José Luis Aragones Suarez Martinez 1938-ban született Madridban. Játékos pályafutása nagy része is a spanyol fővároshoz kötődik. A Getafénél ismerkedett meg a sportág alapjait, majd innen került a Real Madridhoz. A Real Oviedóhoz és a Real Betishez tett négy éves kitérő után visszatért Madridba, az Atletico Madridhoz. A „matracosoknál" tíz évet töltött, ezalatt szerzett három bajnoki címet és egy Spanyol Kupát. A szabadrúgás-specialista játékos 1970-ben megosztva végzett a bajnokság góllövőlistájának élén.

A játékos-pályafutása végeztével edzőnek állt, legnagyobb sikereit az Atleticóval és Barcelonával érte el: egy bajnoki címet és négy Király Kupát nyert. Ezen kívül dolgozott még a Betis, az Espanyol, a Sevilla, a Valencia, az Oviedo, a Mallorca és a török Fenerbahce kispadján.

Nevét azonban 2008-ban írta be kitörülhetetlenül a spanyol és az egyetemes labdarúgás történelmébe, amikor négy éves kemény, rengeteg kritikával kísért munka után a spanyol válogatottal megnyerte az Európa-bajnokságot. Lerakva gyakorlatilag annak a csapatnak az alapjait, amely azóta Vicente del Bosque vezetésével világbajnokságot és egy újabb Európa-bajnokságot nyert meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: