2009-10-19 12:47:56• hírek • MTI

Elhunyt a SRI főkéme

Meghalt hétfőn hajnalban, 60 éves korában Radu Timofte, a román belföldi hírszerző szolgálat (SRI) 2006-ban lemondott volt vezetője.

A "főkém" a romániai szabadelvű sajtó szemében hírhedt figurának számított. Timoftét még a szociáldemokrata Ion Iliescu államfő nevezte ki hivatala élére, de miután 2004 decemberében a demokrata Traian Basescu foglalta el a Cotroceni-palotát, egy ideig sikeresen "átmentette" magát.

A romániai napilapok 2005-ben össztüzet indítottak Timoftére, aki akkor - mint írták - mindent megtett, hogy Basescu elnök kedvében járjon. Az újságok szerint lojalitását akarta bizonyítani például azzal is, hogy állítólag sikerült információkat szerezni és ezzel megakadályozni egy merényletet a román államfő ellen. Timofte nyilvánosan beszélt arról, hogy az SRI megfigyelés alatt tartott "bizonyos külföldi újságírókat", akik "nemzetbiztonsági veszélyt képező tevékenységet fejtenek ki" Romániában. 

A Curentul című napilap akkoriban a román fővárost átszelő folyócskáról egyenesen "dambovitai Fouché" névvel illette a hírszerző főnököt (arra a francia politikusra utalt ezzel, aki a köpönyegforgatás és politikai túlélés nagy művészeként az 1789-ben kirobbant francia forradalom idején jakobinus nemzetgyűlési képviselő, a Direktórium, a napóleoni császárság és a restaurált Bourbon királyság alatt egyaránt rendőrminiszter volt).

A titkosszolgálati forrásokra hivatkozó Curentul akkori írásában tudni vélte: az SRI-főnök volt az igazi gazdája annak az ötletnek, hogy egy bukaresti magántelevízió csúcsidőben sugározza a Trianon című magyar dokumentumfilmet. Az volt állítólag a terve, hogy azután egy televíziós beszélgető műsorban a román elemzők "ízekre szedjék" a produkciót,  felélesztve az etnikumközi feszültségeket.

Az elején valóban úgy tűnt, hogy Timoftének sikerült elnyernie Basescu elnök bizalmát, de 2006 nyarán egy szakmai baklövés miatt távozni kényszerült. A biztonsági szervek kezéből ugyanis kicsúszott, és akadálytalanul külföldre menekült a terrorizmussal vádolt szíriai-román állampolgárságú üzletember, Omar Hajszam, akit időközben tíz év börtönbüntetésre ítélt a román legfelsőbb bíróság. Akkor nemcsak ő, hanem Gheorghe Fulga, a külföldi hírszerzés (SIE), valamint Virgil  
Ardelean, a belügyminisztériumi hírszerző szolgálat vezetője is leköszönt posztjáról, s így tett Ilie Botos főügyész is.
Ezen a nyáron egyébként vádat emeltek Timofte ellen, aki az ügyészek szerint még hivatali idejében törvénytelenül, jóval a piaci ár alatt vásárolta meg lakását a hírszerző hivataltól, körülbelül 50 ezer euróval károsítva meg a titkosszolgálatot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: