2013-05-21 09:55:32• hírek • Szatmár.ro

Elhunyt Guttman Mihály erdélyi zenepedagógus

fotó: blog.angusradio.ro
fotó: blog.angusradio.ro

Hétfőre virradóra 87. életévében elhunyt Guttman Mihály zenetanár, karnagy, zenepedagógus, az erdélyi magyar kórusmozgalom kiemelkedő egyénisége - közölte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Guttman Mihály 1926. július 21-én született Petrozsényben. Iskolai tanulmányait szülővárosában kezdte, majd az aradi katolikus gimnáziumban fejezte be. Kolozsváron végezte el a konzervatóriumot, emellett a Bolyai Tudományegyetem geológia-csillagászattan szakán is diplomát szerzett.

1950-58 között a kolozsvári zeneiskola intézményalapító igazgatója volt, 1959-75 között a kolozsvári filharmónia művészeti titkári teendőit látta el. 1986-os nyugdíjazásáig kamarazenét tanított a zeneiskolában, kórust és zenekart vezetett, sokszor vezényelte a kolozsvári magyar opera és a kolozsvári állami filharmónia zenekarát.

A kommunista diktatúra 1989-es bukása után újraalapította a Romániai Magyar Dalosszövetséget, amelynek haláláig tiszteletbeli elnöke volt. Munkásságát számos romániai és magyarországi kitüntetéssel ismerték el. 2008-ban hiánypótló kiadványt adott ki Romániai magyar zeneszerzők címmel.

"Guttman Mihály hitt az erdélyi magyarság megmaradásában és életerejében, maga is aktív tagja volt a közéletnek, kulturális, társadalmi és politikai fórumok állandó résztvevője volt. Ugyanakkor szakmai tudásával, mély emberségével állandóan figyelemmel kísérte a kórusok életét, működését és repertoárját, folyamatos lelkesedésével biztatta, bátorította tevékenységüket" - idézte az elhunyt zenepedagógus alakját a sajtónak is elküldött részvétnyilvánításában Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Guttman Mihályt szerdán temetik a kolozsvári Házsongárdi temetőben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: