2013-07-23 11:05:59• hírek • Póti Orsolya

Elhunyt Olar Ramona Iulia

Július 22-én, hétfőn súlyos betegség után elhunyt Olar Ramona Iulia szatmári költő- és festőművésznő.

Az 50 éves művésznőt, akivel férje és kisfia is együtt szenvedett, két évvel ezelőtt támadta meg egy ritka daganatos betegség: kétfázisú áttétes synovialis sarcoma (sarcom sinovial bifazic metastazic). Az orvosok nem sok jóval biztatták a családot, egyetlen reményük egy drága gyógyszer volt, amit külföldről tudtak volna beszerezni.

A szatmárnémeti költő- és festőművésznő első festménykiállítása 2009-ben nyílt meg Torontóban, ahol hamar felfigyelt rá a kanadai kritika. Olar 2011-től a Szatmári Képzőművészek Egyesületének tagja volt, és részt vett annak szinte minden rendezvényén, alkotásai pedig több alkalommal is bemutatásra kerültek az egyesület szervezésében.

Munkái megtalálhatóak magángyűjteményekben, többek között Kanadában, Németországban és Romániában. Festményei rafinált színkezelésről árulkodnak, színei hol árnyalt pasztellszínek, hol erősen harsogóak.

A művésznő felsőfokú tanulmányait Bukarestben végezte pszichológia és szociológia szakon. Első verseskötete 2004-ben jelent meg Dar din dar címmel, és ugyanebben az évben a Cuvinte din Nord című antológiában is közölte költeményeit. Pe timp de tristete című kötetét 2005-ben adta ki a nagybányai Scriptorium, 2006-ban pedig egy újabb kötetét, a Din buzunarele crinolinei című kötetet mutatták be. Versei online többek között itt olvashatóak.

Idén Szatmárnémetiben több olyan jótékonysági esemény is megrendezésre került, amelynek keretében a festőművésznőt és családját támogathatta a lakosság.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: