2007-06-04 01:41:04• hírek • Szatmár.ro

Elhunyt Darvas Iván színművész

ndarvas1Életének 82. évében elhunyt Darvas Iván - tájékoztatott a színművész családja vasárnap délután.
Életének 82. évében elhunyt Darvas Iván - tájékoztatott a színművész családja vasárnap délután. A kétszeres Kossuth-díjas színész temetésére szűk családi körben kerül sor.
 
Eredeti neve Darvas Szilárd volt, amit később, egy humoristától való megkülönböztetés végett változtatott meg. Darvas János, Jevdokimova Antoninya. A Színiakadémiát nem fejezte be, részben a háború miatt, részben mert már 21 évesen szerepet kapott a Művész Színházban Várkonyi Zoltánnál. Ekkor veszi fel az Iván nevet, hogy Darvas Szilárd humoristától megkülönböztesse magát.

1956-ban forradalmi bizottságot szervezett, hogy bátyját kihozza a börtönből. Ezért 22 hónap börtönre ítélték a forradalom leverése után. A börtönévek után nem játszhatott, segédmunkásként dolgozott. 1965-ben kerülhetett újra vissza a színpadra, a Vígszínházba szerződött Várkonyihoz.

1990-ben újra politikai szerepet vállalt, a Szabad Demokraták Szövetsége színeiben országgyűlési képviselő lett. Mandátumát 1994-ig viselte.

 
Hosszú pályafutása alatt elhalmozták kitüntetésekkel, a két Kossuth-díjon túl csaknem valamennyi, színésznek adható elismerésben részesült.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: