2005-08-26 08:27:06• hírek • Szatmar.ro

Elherdált munkaidő

Évi nyolcvan munkanapot pazarlunk a munkahelyen egy brit felmérés szerint

A BACS Payment Schemes Limited felmérése szerint Nagy-Britanniában a dolgozók évente 640 órát, azaz 80 munkanapnak megfelelő időt töltenek teljesen feleslegesen a munkahelyükön. Ez napi lebontásban 160 percnek, vagyis közel három órának felel meg.

Az egyes számú munkahelyi időrabló a technika. A lassú, gyakran lefagyó számítógépek, a beragadó nyomtatók és a megszakadó hálózat átlagosan napi 48 percét rabolja el a dolgozónak. Ennél valamivel kevesebb időbe, 34 percbe kerül a kollégákkal való egyeztetés, s napi 26 percet tölt az alkalmazott teljesen szükségtelen telefonokkal és konferenciahívásokkal. Ennél 3 perccel kevesebbet tölt olyan megbeszéléseken, meetingeken, amelyekről később kiderül, hogy semmi értelmük nem volt.

„Nincsen tökéletesen hatékony munkahely, az azonban megmosolyogtató, hogy éppen azok miatt a gépek miatt lassul le a munkafolyamat, amelyektől éppen azt várnánk, hogy felgyorsítják a munkavégzést” – nyilatkozta Michael Chambers, a felmérést készítő BACS PSL ügyvezetője. „Az átlagos dolgozó ettől frusztrálttá válik.”

Chambers felvetését a számok is alátámasztják. Az irodai dolgozók 55 százaléka gondolja úgy, hogy a számítógépek jelentős akadályokat gördítenek a hatékony munkavégzés útjába, míg a megkérdezettek 53 százaléka nem ért egyet azzal a felvetéssel, hogy a munkafolyamatok egyszerűbbek most, mint tíz évvel ezelőtt. Ennél is beszédesebb, hogy 73 százalék frusztrálónak nevezte a szükségtelen e-mailváltásokat, míg 88 százalék a felesleges telefonhívásokra panaszkodott. A felesleges kommunikációt többen annyira hátráltatónak tartják, hogy válaszadók 23 százaléka már elgondolkodott, hogy olyan munkahelyet keres, ahol nem egy irodában kell dolgoznia.

Az általános technofóbia ellenére a megkérdezettek 90 százaléka egyetértett abban, hogy az olyan automatizált rendszerek, amelyeket csupán egyszer kell telepíteni – például telebank szoftver – leegysszerűsíti a munkát és a mindennapi ügyintézést. Pszichológus szakértők szerint fent említett faktorok kezelésével a cégek olajozottabbá tehetik a munkavégzést.

„Rengeteg dolgozó túlórázik, sokan úgy, hogy semmiféle kompenzációt nem kapnak ezért” – mondta Nicola Barber pszichológus. „Ha a cégvezetés képes hatékonyabbá tenni a munkavégzést és lefaragni a feleslegesen az irodában töltött időből, ez remek motiváció az alkalmazottaknak, akik sokkal elégedettebbek lesznek majd a munkahelyen.”(hvg)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: