2009-03-27 15:32:36• hírek • Ferenczi Noémi

Aggódnak a képviselők

Pénteken sajtótájékoztató keretében számolt be Varga Attila és Erdei D. István parlamenti képviselők a köztisztviselők jogállásáról szoló törvénymódosításról valamint a kormány azon szándékáról, hogy hitelt vegyen fel a Nemzetközi Valutaalaptól.

Varga Attila képviselő őszinte aggodalmát fejezte ki a köztiszviselők jogállásáról szóló törvénymódosítás kapcsán. A módosítás nyomán a dekoncentrált intézmények vezetőit kinevezik, nem pedig versenyvizsga által foglalják el posztjukat. Ez konkrétan azt jelenti, hogy politikai alapon, nem pedig szaktudás alapján kerülnek egyik vagy másik intézmény élére.

Varga szerint, ez egy rendkívül veszélyes törvénymódosítás volt, ezen kívül alkotmányellenes is, emiatt a nemzeti-liberális frakcióval közösen megtámadták a törvénymódosítást az alkotmánybíróságon.

 

A sajtótájékoztató második felében Erdei D. István képviselő a kormány azon szándékáról tájékoztatott, hogy hitelt vegyen fel a Nemzetközi Valutaalaptól. Már az elején kihangsúlyozta, semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptak az ügyet illetően, politikustársaik sajtóban tett nyilatkozatai alapján és nem hivatalos forrásokból értesültek a történésekről.

Erdei szerint furcsa, hogy egy ilyen nagyságrendű összeg felvételéről szinte egyik napról a másikra döntenek, hiszen a kormány mindvégig azt hangoztatta, hogy nem lesz szükség hitelfelvételre.

A tervek szerint 12,95 milliárd eurót vennének fel a Nemzetközi Valutaalaptól, további 5 milliárdot az Európai Uniótól, 1 milliárdot pedig Európai Fejlesztési és Újjáépítési Banktól. Arról sem kaptak tájékoztatást, hogy milyen célra vennék fel a hitelt, milyen feltételek mellett, milyen futamidőre. Állítólag, egy úgynevezett biztonsági összeg lenne, melyet a Román Nemzeti Banknak utalnának át, így a támogatás a kereskedelmi bankok közvetítésével eljuthatna a hiteligénylő vállalkozókhoz.

A hitel feltételei között szerepel például a nyugdíjrendszer megreformálása, a kisjövedelműek védelme - tette hozzá a képviselő.

Aggodalmaiknak adtak hangot a képviselők

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: