2009-04-30 13:46:02• hírek • Ferenczi Noémi

Elhamarkodott döntéseket hoz a parlament

A parlamentben zajló legaktuálisabb történésekről tartott sajtótájékoztatót Günthner Tibor szenátor és Erdei D. István parlamenti képviselő. Csütörtökön a 34/2009-es sürgősségi kormányrendelet várható negatív hatásairól tájékoztattak. Szerintük, elhamarkodott döntéseket hoz a parlament.

A költségvetés kiigazítás volt a sajtótájékoztató egyik fő témája. Ami parlamenti képviselőink számára is érthetetlen, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól felvett óriási hitel ellenére, miért kellett lefaragni egyes minisztériumok költségvetését. Günthner Tibor szenátor elmondta, sok minden tisztázatlan a kölcsönnek kapcsolatban, például annak feltételei, ráadásul az is, hogy azt a pénz mire akarják fordítani. „Nagy felháborodás van szerte az országban. Senki sem érti, hogy egy ekkora hitelfelvétel esetén, hogy lehet kevesebb pénze Romániának"- magyarázta Günthner.

A költségvetés kiigazítással kapcsolatban Erdei D. István képviselő számolt be, mint a költségvetési bizottság tagja. Elmondta, a 34/2009-es sürgősségi kormányrendelet az ami miatt bizalmatlansági indítvány benyújtását kezdeményezték az ellenzéki pártok.

„Újszerű a kormány ezen rendelete abból a szempontból is, hogy úgy a költségvetésre, mint adózási és pénzügyi intézkedésekre vonatkozó rendelkezéseket is tartalmaz. A bizalmatlansági indítványt el fogják utasítani, de kötelességünk figyelmeztetni a kormányt, hogy ebben a nehéz időszakban nem kapkodniuk kellene, hanem inkább egy jól megfontolt válságkezelési stratégiát kellene kidolgozni"- magyarázta a képviselő.

A költségvetés-kiigazítást illetően elmondta, Szatmár megyét elsősorban a mezőgazdaságtól való költséglefaragás miatt érinti negatívan, illetve hozzátette, ami közvetlen módon érinti a helyi költségvetést az a tanügy számára kiutalt összegek csökkentése.

A május elsejétől érvénybe lépő új adózási rendszer ellehetetleníti a kisvállalkozásokat. Az új törvény értelmében, mind a jelenleg bejegyzett 9199 szatmári cégnek adót kell majd fizetnie, attól függetlenül, hogy van-e jövedelmük. A kormány azzal indokolta az intézkedést, hogy ily módon szeretné pótolni a feketemunka miatt be nem folyó adókat. Günthner és Erdei D. szerint, ez az intézkedés épp az ellenkezőjét fogja kiváltani, továbbá azt, hogy sok céget egyszerűen bezárnak. Várhatóan, országszerte 300 ezer cég fog megszűnni emiatt.

„Amellett, hogy sok vállalkozót a csőd szélére sodornak, nem is folyik be olyan jelentős összeg az államkasszába, mely megmagyarázná ezt az intézkedést"- tette hozzá Erdei D.

Erdei D. a számok tükrében is alátámasztotta véleményét a kormány intézkedéseit illetően

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: