2015-12-24 10:39:47• hírek • MTI

Elhalasztották a magáncsődről szóló törvény alkalmazását

Romániában egy évvel elhalasztották a magáncsődről szóló törvény alkalmazását, miután az ehhez szükséges előkészületek megkéstek - jelentette be a román kormány szóvivője.

Dan Suciu közölte, hogy a Dacian Ciolos miniszterelnök által vezetett szakértői kormány egyetért ugyan a törvénnyel, de kénytelen elhalasztani az alkalmazását, miután több illetékes intézmény sem készült fel rá. A jogszabályt májusban fogadta el a parlament, és júniusban jelent meg a hivatalos közlönyben. A mostani döntés szerint 2016 decemberétől fogják alkalmazni.

Az eredeti tervek szerint a törvény már januártól lehetővé tette volna a jóhiszeműen eladósodott magánszemélyeknek, hogy csődbiztos felügyelete alatt átütemezzék adósságaikat, és egy ötéves adósságrendezési terv kidolgozásával elkerüljék az adósságcsapdát.

Suciu a késések között említette, hogy a fogyasztóvédelmi hivatalnak 180 személyt kell még alkalmaznia, a törvény által előírt úgynevezett csődbizottságoknak is 140 fős alkalmazotti létszámmal kell működniük, emellett a legfelső bírói tanácsnak 600 bírót kell felkészítenie, és 750 törvényszéki jegyzőt kell felvennie. Suciu szerint ezekkel a logisztikai előkészületekkel mind megkéstek, ezért lehetetlen lett volna alkalmazni már januártól a törvényt.

Egy magánszemély akkor kérheti a törvény alapján létrehozandó területi csődhatóságtól fizetésképtelenné nyilvánítását, ha több hitelezőnek tartozik és a törlesztő részleteket esedékességüket követő 90 napon belül sem képes fizetni. Az adósok számára azért is előnyös a törvény, mert felfüggeszti az adós ellen indított végrehajtási eljárásokat.

Romániában nem ez az egyedüli törvény, amit a parlament az eladósodott hitelesek megsegítéséért fogadott el. November végén a bukaresti törvényhozói testület megszavazta azt a jogszabályt is, amely lehetővé tette volna a jelzáloghiteleseknek, hogy adósságuk teljes visszafizetése helyett átadják a bankoknak a hitelbiztosítékban megjelölt ingatlant. A fizetés helyetti teljesítés törvényét azonban Klaus Iohannis román elnök pénteken visszaküldte a parlamentnek, az alkalmazási feltételek pontosítását kérve. Így az eladósodott magánszemélyek egyelőre nem élhetnek a megsegítésükért elfogadott jogszabályok által felkínált lehetőségekkel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: