2011-01-20 07:46:10• hírek • MTI

Fejlesztik a cernavodai atomerőművet

Az amerikai Bechtel vállalat és két konzorcium jelentkezett a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorának megépítésére - közölte szerdán a román gazdasági minisztérium.

Az amerikai vállalat és a két konzorcium szándéklevelet nyújtott be a román állam, valamint több külföldi vállalat által létrehozott Energonuclearhoz, amelyet a két reaktor megépítése és üzemeltetése céljából alapítottak. A beruházás értékét a román minisztérium 3,2 milliárd euróra becsüli áfa nélkül.
A Bechtel mellett - amely Romániában az észak-erdélyi autópályát is építi - a kanadai Lavalin Nuclear, az olasz Ansaldo Nucleare és a román Elcomex IEA alkotta konzorcium, valamint az orosz Atomtechnoprom és négy másik orosz vállalat konzorciuma nyújtotta be szándéklevelet.

A következő időszakban megvizsgálják, hogy a jelentkezők eleget tesznek-e azoknak a feltételeknek, amelyek a további elbírálási szakaszokon való részvételhez szükségesek.
Az Energonuclear vegyes vállalatban jelenleg a román állam 60,15 százalékos részesedést birtokol, miután tavaly év végén a cseh CEZ eladta 9,15 százalékos részesedését. A román állam a következő időszakban megpróbálja majd csökkenteni a tranzakció nyomán megnövekedett részesedési hányadát, mivel nincs elég pénze arra, hogy fedezze a többségi tulajdonosként rá háruló költségeket.

A fennmaradó 39,85 százalékon a francia GDF Suez, a német RWE, az olasz Enel, valamint a spanyol Iberdola és az ArcelorMittal romániai leányvállalata osztozik. Az egyenként 700 megawatt termelési kapacitásúra tervezett két reaktor üzembe helyezését 2016-ra tervezik. A Cernavoda-i erőmű építése 30 évvel ezelőtt kezdődött meg, az első reaktor blokk 1996-ban, a második pedig 2007-ben kezdte meg az áramtermelést.


Amerikai befektetők az atomerőműnél fotó: qmagazine.ro
Amerikai befektetők az atomerőműnél fotó: qmagazine.ro


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: