2012-03-15 09:59:16• hírek • MTI

Elhalasztják a cernavodai atomerőmű bővítését

Fél évvel elhalasztották a magánbefektetők kiválasztását a romániai cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es blokkjának megépítésére - jelentette be szerdán Lucian Bode gazdasági miniszter, akit az Agerpres hírügynökség idéz.

"Egyelőre nem választottunk ki egyetlen befektető sem a reaktorok megépítésére, a jelentkezési határidőt kitoltuk szeptember 15-ig" - mondta a szaktárca vezetője. A korábban kitűzött határidő március 15. volt.

A cernavodi atomerőműben az eredetileg tervezett öt reaktor közül eddig kettő épült meg: az elsőt 1996-ban, a másodikat 2007-ben helyezték üzembe. Az erőmű 706 MW-os teljesítményével jelenleg az ország villamosenergia-szükségletének mintegy 18 százalékát fedezi. 2007 ben a bukaresti kormány úgy döntött, hogy már csak a hármas és a négyes reaktort építik meg. A román állam tulajdonában van a részvények 51 százaléka, a többi hat befektető között oszlott meg, a román Arcelor Mittal 6,2%, a cseh CEZ csoport 9,15, az olasz ENEL 9,15, a francia GDF Suez 9,15, a spanyol Iberdrola 6,2 és a német RWE 9,15 százalékkal rendelkezik.

A bukaresti gazdasági minisztérium azért írt ki újabb tendert, mert 2010 végén a cseh, 2011 elején pedig a francia, a spanyol és a német befektető is kiszállt a projektből. A román gazdasági miniszter nemrég úgy nyilatkozott, hogy a tárcának három lehetőség közül kell választania: az első a határidő kitolása, a második a versenytárgyalás újrakezdése, a harmadik pedig az, hogy a negyedik reaktorról is lemond és már csak a harmadikat építik meg.

"Az utóbbi két lehetőség nagyon időigényes, márpedig nincs vesztegetni való időnk" - magyarázta a tárca döntését Bode. A tenderfüzetet eddig egy kínai és egy dél-koreai cég vásárolta meg - tette hozzá a román miniszter.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: