2016-07-18 16:02:57• hírek • MTI

Elhagyta a börtönt, hogy letegye az esküt

Letette hivatali esküjét Catalin Chereches,  Nagybánya előzetes letartóztatásban levő polgármestere, akit hétfőn a szamosújvári börtönből kísértek rendőrök az önkormányzati ülésre.

Cherechest a román korrupcióellenes ügyészség vette őrizetbe április végén többrendbeli megvesztegetés elfogadása gyanújával. Előzetes letartóztatásba helyezték, így a börtönből nyerte meg a június 5-i önkormányzati választáson sorozatban a második polgármesteri mandátumát. Győzelme meggyőző volt, megkapta a nagybányai választók több mint 70 százalékának a szavazatát.

A hétfői eskütétel alkalmából a hivatal előtt mintegy százan fejezték ki szolidaritásukat a polgármesterrel, akit a ceremónia után visszavitték a börtönbe. A választások után Chereches azt is kérte, hogy a nagybányai ortodox katedrálisban tehesse le a hivatali esküt, ezt azonban elutasították.

A júniusi választások után négy törvényhozó egy törvénytervezetet terjesztett be a román parlamentben, amelynek értelmében kifizettetnék az előre hozott választások költségét az olyan polgármesterekkel, akiket bírósági ítélet akadályoz meg mandátumuk kitöltésében. Ez főleg azért merült fel, mert alig egy héttel a választások után Déva frissen újraválasztott polgármesterét hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a legfelső bíróság, miután korrupcióért kapott már négyéves felfüggesztett börtönbüntetést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: