2010-08-18 16:49:09• hírek • Szatmár.ro

Elhagyott szatmári gyerekek

A tavalyi évben huszonhat kicsit hagyott el az édesanyja a Szatmár Megyei Kórház szülészetén és gyermekosztályán, idén ez a szám már harminc fölé emelkedett megyei szinten.

Sok esetben szinte lehetetlen az anyukák nyomára bukkanni, mert a kórházba való beutaláskor a szülő nőknél nincs semmilyen személyi igazolvány, szülés után pedig egyszerűen eltűnnek az osztályról. Előfordult már olyan eset is, hogy azzal az indokkal ment ki a kórházból egy édesanya, hogy vásárolni szeretne valamit a közeli üzletben, aztán soha többet nem tért vissza.

Az idei első félévben Szatmár megyében is jócskán megnőtt az elhagyott gyermekek száma: 32 újszülöttet „felejtettek" az elmúlt hat hónap alatt a Szatmár Megyei Kórház szülészetén, illetve a tömbházak lépcsőházaiban, félreeső helyeken.
Legutóbb, július végén egy 28 éves sándorhomoki nő hagyta ott a háromhetes csecsemőjét egy batizi lakos házánál, majd nyomtalanul eltűnt. A batizi M. Florica értesítette az esetről a rendőrséget, akik keresni kezdték a gyermekét elhagyó asszonyt. Mint kiderült, a nő nehéz szociális körülmények között él, valószínűleg ez lehetett az egyik oka annak, hogy elhagyta gyermekét. A szakemberek szerint, az apróságukat sorsára hagyó nők főként hátrányos anyagi helyzetük, a rendezetlen családi körülményeik miatt szánják rá magukat erre a lépésre.

Az esetek többségében az anya nélkül felnövő gyerek lelkileg, pszichikailag sérül, az is előfordul, hogy már fogyatékossággal születik vagy ez később alakul ki nála. Személyisége nem fejlődik kellőképpen, agresszívvá és érzelmileg inkompetenssé, ellenségessé vagy éppen bűnözővé is válhat.

Mint megtudtuk, nem csak a csecsemőelhagyások gyakoriak a megyében, több esetben a nagyobb, beteg gyermekeket is a kórházakban „felejtik".

A tébécés szatmári kicsiket például Nagybányán és Kolozsváron kezelik, mivel a megyében nincs számukra fenntartott osztály. Nem egy esetben megtörtént viszont az az elmúlt években és hónapokban, hogy a 40 napos kezelésre beutalt gyerekekért nem mentek el a szüleik. Nagybányán kezelték például egy nagytarnai család gyerekét, azonban az alkoholista szülők nem voltak hajlandóak a kezelés végeztével a kicsi után menni, mondván: nem engedhetik meg maguknak az utazás költségét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: