2016-01-15 13:15:33• hírek • Kocsis Zoltán

Elfújta a szél – a szakasz második felét, Maninak későn szóltak

Nagy volt a szél csütörtökön Argentínában, aminél már csak a kavarodás volt nagyobb a Dakaron. A szervezők ugyanis a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt lerövidítették a szakaszt - néhány versenyző számára azonban a bejelentés kicsit későn jött. Ezek közé tartozik Gyenes Emánuel is.

Az Autonet Motorcycle Team versenyzője ugyanis már régen elhagyta a második ellenőrzési pontot, amikor a szervezők úgy döntöttek, az eső és a szélvihar miatt 243 kilométer után, tehát a második pontnál beszüntették a versenyt. Ennek következtében jó ideig káosz uralkodott az eredmények, helyezések terén.

A nap eleve nem indult jól a mezőny számára. Gyenes Mani helyi idő szerint hajnali 04.47-kor szállt KTM-e nyergébe, ám a rossz idő miatt elhalasztották a rajtot is. Végül Mani a 22. helyen zárt csütörtökön, közel negyven perccel a szakaszt megnyerő Antoine Meo mögött. Összesítettben a szatmári motoros közel négy órával az ausztrál Tobi Price mögött a 14. helyen áll. Ezen a ranglistán visszaesett tehát egy pozíciót a szerdaihoz képest, maratonban viszont tartja első helyét Mario Patrao előtt. A portugál hátránya 3 perc 16 másodprec és összesítettben is közvetlenül Mani mögött áll. Érdekesség, hogy a maraton kategóriában a harmadik holland Robert van Pelt jr. három és fél órával van elmaradva autonetes riválisa mögött.

"Csütörtökön nagyon nehéz napunk volt, a homok és a navigáció is megnehezítette a dolgunkat. A legnagyobb nehézséget mégiscsak az jelentette, hogy alig láttam valamit és óvatosnak kellett lennem. Az erős fény megvakít, alig látni a talaj szintkülönbségeit. Sajnos a speciális napszemüvegem, ami sokat segített szerdán, tankolás közben megrongálódott. Benzin csöppent a lencsére, ezért normális lencsével kellett versenyeznem. Remélem pénteken kevesebb nehézséget okoz majd", ecsetelte a versenyviszonyokat Gyenes.

Csütörtökön amúgy a francia Meo nyert Price és Pablo Quintanilla előtt, összesítettben pedig Price, Stefan Svitko és Meo a sorrend. Az autósoknál Nasszer al-Attijah, Sebastien Loeb, Mikko Hirvonen volt a sorrend csütörtökön, összesítettben pedig Stephane Peterhansel, Al-Attijah, Giniel de Villiers.

Pénteken a mezőnyre 931 kilométer össztáv és 481 kilométer mért szakasz vár - amennyiben nem kényszerülnek módosításra a szervezők. Mani 4.49-kor indult útnak a pazar 14. helye és maratoni kategória első helyének megőrzése felé.

"Még két nap van hátra az idei Dakarból és örülök, hogy a 11. nap nehézségei ellenére az első 15 helyezett között vagyok. Ez volt a célom indulás előtt és remélem, meg is tudom tartani a helyezésemet. Pénteken és a szombati zárónapon a rali-világbajnoksághoz hasonló körülmények várnak ránk. Ráadásul pénteken az idei Dakar leghosszabb speciális szakasza vár a mezőnyre", bizakodott Mani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: