2012-08-12 15:45:59• hírek • M. T. R.

Elfújja a rossz időt a muzsikaszó

Borúsnak ígérkezett az idei, az immáron a 7. Kálmánid Fúvóstalálkozó. Ám - amint ezt hírportálunknak Fazekas Mihály megjósolta: ennyi fúvós elfújja a rosszidőt - hamarosan napsütés ragyogta át a felhőket, majd kellemes nyáriba csapott át az időjárás a Nagykároly melletti községben. Igen sokan ki is látogattak az alkalomra, amely este bállal folytatódik majd.

A hagyományokhoz híven felvonulással kezdődött a találkozó. A fúvósbandák közül elsőként az egyesített kaplonyi-mezőfényi fúvósok masíroztak muzsikaszóval az iskolaudvaron várakozó nagyérdemű elé. Vezetőjüktől, Mircea Căcu karnagytól megtudtuk, hogy körülbelül 40 fős a rezesbanda tagsága. A találkozóra készített repertoárjuk igen sokszínű, így magyar lovassági indulóktól kezdve például a Good bye című dal átiratával is szolgáltak. A Csrádáskirálynőből is előadtak részleteket, ebben közreműködött Máncz Tímea és Poósz István énekes.

A Nyírbátori Koncert Fúvószenekar következett. Karnagyuk, Fazekas Mihály elmondta, hogy immár a harmadik alkalommal vannak jelen a találkozón. S ez alkalommal sem önmagukban érkeztek, hiszen többen a határ menti magyarországi kisvárosból kíváncsiak voltak a nagyhírű kálmándi rendezvényre. Amúgy szombaton Bátorban szintén fúvóstalálkozót tartottak a zenei napok keretében, s ott a kálmándiak vendégszerepeltek. A bő ötvenfős zenekarból 46-an érkeztek Kálmádnra, s szerencséjükre igen jól állnak az „utánpótlás" tekintetében, hiszen a fúvósok negyven százaléka tizenéves. Amint megtudtuk, éppen tavaly tartottak egy nagyobb arányú fiatalítást. Repertoárjuk szintén igen vegyes: a találkozón például az Oroszlánkirály című rajzfilm betétdalát, a Sej, haj, Rozi műdalt, vagy éppen a Szamosmenti induló című Lehár-szerzeményt adták elő.

A csanálosi-mezőfényi-csomaközi egyesített zenekar következett. Amint Czier Zsolt karnagytól megtudtuk, nem állnak a legjobban az utánpótlással. Talán ha az együttes egyharmada tizenéves. A korábbi tagok közül sokan egyetemistákká lettek, mások pedig a munkahelyük miatt nem tudnak kellően részt venni a próbák, fellépések folyamatában. Bizakodásra az ad okot, hogy huszonöt főnyi fiatal furulyás van - idővel ők is beépülhetnek a bandába. Szintén vegyes repertoárral érkeztek: a Qumibytől a Most múlik pontosan című dal mellett latinos dalokkal, vagy éppen klasszikus sváb dallamokkal szolgáltak.

A Kalmander Harmondy, a házigazda együttes zárta a sort. Vezetőjük, tempfli Szilárd elmondta érdeklődésünkre, hogy kizárólag sváb népzenével készültek az alkalomra. amúgy ők tizennyolcan vannak, szerencsére viszont többségük tizenéves.

A zenekarok bevonulását követően a köszöntések rendjén volt a sor. Sütő Imre polgármester tudatta, hogy a közeljövőben a fúvószenekar támogatására fog pályázni az önkormányzat. Hétezer eurónyi összegben hangtechnikai eszközöket vásárolnak az együttesnek. Továbbá mintegy húszezer euróból teljesen felújítják a kultúrházat.

Az együttesek szolgálatát követően bállal zárul majd az alkalom. A kaplonyi Retrománia együttes szolgál majd - Máncz Tímea, Máncz Imre és Poósz István. Amint a polgármester is tudatta: minden szórakozni vágyót várnak a kálmándi iskolaudvarra.


Elfújja a rossz időt a muzsikaszó

Elfújja a rossz időt a muzsikaszó

Elfújja a rossz időt a muzsikaszó

Elfújja a rossz időt a muzsikaszó

Elfújja a rossz időt a muzsikaszó

Elfújja a rossz időt a muzsikaszó

Elfújja a rossz időt a muzsikaszó


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: