2016-02-17 14:13:54• hírek • Kocsis Zoltán

Tizenketten drogoznak a megyében – hivatalosan

Öszesen tizenketten drogoznak Szatmár megyében, legalábbis ennyien szerepelnek a megyei drogprevenciós központ nyilvántartásában, jelentette ki szerdán Camelia Iacob, az intézmény vezetője.

Hogy ez a szám magas-e vagy sem, az relatív. Tény, hogy az észak-nyugati régió megyéit figyelmbe véve nem meglepő módon Kolozs megyében tartják számon a legtöbb drogost, szám szerint 153-at, míg a másik végletet Szilágy megye jelenti - a szomszédos megyében egyetlen név sem szerepel a nyilvántartásban.

Ami Szatmár megyét illeti, Szatmárnémetiben és környékén él a drogfogyasztók 66%-a, Avasfelsőfalu térségében a 17%-uk, míg Nagykároly és Tasnád régiójában 3-3%-uk.

Érdekes adat továbbá, hogy az előző esztendőben Szatmár megyében a kórházak 5 alkalommal láttak el valakit drogfogyasztás miatt. Ez a szám Kolozs megyében 484, Szilágy megyében 30 (!), Beszterce-Naszód megyében pedig mindössze három...

Iacob elmondta, a központ tíz éves működése alatt soha egyetlen drogfogyasztó sem fordult hozzájuk saját indíttatásból! Vagy egyébb intézmények (mint a szerevzett bűnözés és terrorizmus elleni ügynökség) vagy rokonak, családtagok, barátok „vitték be hozzájuk" a pácienst.

Egy felmérés szerint az észak-nyugati régió hat megyéjében a megkérdezettek 2,5%-a próbálta már a marihuanát, 1,5%-a valamilyen etnobotanikus szert, 0,6%-a a kokaint és 0,2%-a az ecstasyt. Ami a legfiatalabbakat illeti, a marihuánát már 10 évesen, az ecstasyt 15 évesen, a kokaint 16 évesen fogyasztott a legkiváncsibb. A statisztikák szerint átlagosan 15-24 éves korukban próbálják ki az emberek a különböző drogokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: