2016-03-19 09:21:59• hírek • Hirado.hu, MTI

Elfogták a párizsi merényletek kitervelőjét

Salah Abdeslamot Brüsszel Molenbeek nevű negyedében fogták el egy rendőrségi rajtaütés során - erősítették meg belga rendőrségi források.

Elfogták a novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjét, Salah Abdeslamot pénteken a brüsszeli Molenbeek negyedben - írta két belga újság honlapja, és ezt francia rendőrségi források is megerősítették.

Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár Twitter közösségi oldalán tett bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy "elkaptuk". A belga szövetségi ügyész is megerősítette a 26 éves Abdeslam őrizetbe vételét.

Mindkét lap, a La Libre és a DH azt írja, hogy a férfi megsebesült. Az RTBF belga tv-csatorna azt közölte, hogy a férfit egy nagyszabású rendőri akció során lábon lőtték. Molenbeek alpolgármestere ugyancsak megerősítette, hogy a férfit lábon lőtték, és őrizetbe vette a rendőrség.

Több lövés is hallatszott a rendőrségi akció során a belga főváros Molenbeek negyedében. Televíziós híradásokban azt lehetett látni, hogy maszkos, feketébe öltözött rendőrök őrködtek a negyed egyik utcáján. A rendőrség körbe vett egy lakóépületet.

Le Soire című belga lap szerint a rendőrségi akciót szombatról egy nappal előre hozták a hatóságok azt követően, hogy a párizsi merényletek feltételezett főszervezőjének ujjlenyomatait megtalálták a belga főváros déli, Forest nevű kerületében lévő lakásban és azonosították DNS-ét is.

A brüsszeli EU-csúcson tartózkodó Francois Hollande francia államfő megerősítette, hogy jelentős rendőri művelet folyik a 130 halálos áldozatot követelő novemberi párizsi merénylettel összefüggésben Brüsszel egyik negyedében. Hozzátette, a keresett személy a terrortámadáshoz köthető, viszont azt közölte: egyelőre nem tudja megerősíteni, hogy valóban Abdeslamot fogták el. Hollande időközben a belga miniszterelnökségre ment, és a kormányfő irodájából követi a fejleményeket.

Nagy valószínűséggel Salah Abdeslam lehetett az egyik fegyveres, aki néhány nappal ezelőtt rátámadt a rendőrökre egy brüsszeli házkutatás során - jelentette pénteken a belga sajtó.  "Információink szerint több mint valószínű, hogy (Abdeslam) az egyike a lövöldözés során megszökött két személynek" - közölte honlapján az RTBF nevű belga közszolgálati csatorna.

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrormilícia zászlója mellett nagy mennyiségű lőszert is találtak a rendőrök abban a brüsszeli lakásban, amelynek ajtaján keresztül gépkarabéllyal rájuk lőttek kedd délután. A tettesek egyikét agyonlőtték, két ember viszont elmenekült.

Az RTBF később közölte: Mohammed Belkaid, a rendőrségi akció során agyonlőtt algériai férfi szerepelt a francia és a belga hatóságok körözési listáján a párizsi terrortámadásokkal kapcsolatban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: