2018-10-03 12:31:26• hírek • MTI

Elfogták a legkeresettebb francia mesterbűnözőt

A francia hatóságok szerdán őrizetbe vették a 46 éves Redoine Faidot, alias „szökevénykirályt”, aki július elején három fegyveres segítségével, helikopteren szökött meg a Párizshoz közeli Réau fegyintézetéből, ahol 25 éves börtönbüntetését töltötte.

Az AFP francia hírügynökség értesülése szerint Faid mellett további hat embert, köztük egy testvérét vették őrizetbe a hatóságok a Párizstól északra található Creil egyik lakásában. A műveletben mintegy 50-en vettek részt, a rendőrség mellett elitalakulatok tagjai is. A razzia során két kézifegyvert lefoglaltak. „A miniszter lemondott, de ez nem akadályozta meg a rendőrséget abban, hogy őrizetbe vegye Redoine Faidot” – ironizált Gérard Collomb belügyminiszter, akinek szerdán fogadta el lemondását Emmanuel Macron francia elnök.
 

„Redoine Fadd őrizetbe vétele ismét a nemzeti rendőrség professzionalizmusát bizonyítja” – üdvözölte a hírt Twitter-profilján Édouard Philippe francia kormányfő, aki méltatta a rendőröket „a három hónapon keresztül folytatott aprólékos munkáért” és „e mindenféle nehézség nélkül végrehajtott letartóztatásért”.
 

Akár egy szuperprodukcióba is elmehetett volna az első szökés

Faid filmbe illő jelenetek közepette szökött meg július első napjaiban a Párizshoz közeli Réau fegyintézetéből. Hatósági beszámolók szerint a szökést három fegyveres segítségével, helikopteren hajtotta végre. Azonban nem ez volt az első alkalom, hogy Redoine Faid hollywoodi akciófilmekbe illő akcióval megszökött: 2013-ban a francia-belga határtól nem messze, egy Lille melletti börtönben öt ajtót berobbantva eljutott a kijáratig, ahol túszul ejtett négy börtönőrt, mielőtt kijutott a szabadba.
 

Az egyik túszt már közvetlenül a börtönön kívül elengedte, a másodikat néhány száz méterrel odébb, a másik kettőt egy autópálya-pihenőnél hagyta, ahol autót váltott. Egyik túsznak sem esett bántódása. Faidot egy hónapi bujkálást követően fogta el akkor a francia rendőrség.
 

Nyelveket beszél, könyvet is írt

A 46 éves, algériai származású Faid több nyelven beszél, köztük héberül is, az első rablása után Izraelben bujkált, állítólag ortodox zsidónak álcázva magát. 2010-ben megjelent – börtönbüntetése alatt írt – könyvében leírta, hogyan lett „külvárosi piti tolvajból hírhedt, pénzszállító autók kirablására szakosodott gengszter”.
 

Faid Franciaország legkeresettebb szökevénye volt, áprilisban 25 év börtönbüntetésre ítélték egy 2010-es, meghiúsult fegyveres rablás megszervezéséért, amely során egy rendőrnő életét vesztette.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: