2014-06-23 10:52:39• hírek • MTI

Elfogták a helikopterrel megszökött három kanadai rabot

Elfogta a québeci rendőrség azt a három rabot, aki június 7-én helikopterrel szökött meg a börtönből.

A három férfit, a 35 éves Yves Denis-t, az 53 éves Denis Lefebvre-t és a 49 éves Serge Pomerleau-t ugyanoda szállították vissza, ahonnan kitörtek: a Québec városban lévő Orsainville börtönbe. A Montréalban ismét rendőrkézre került szökött rabokat hétfőn Québecben állítják ismét bíróság elé. A rendőrség szóvivője, Ronald McInnis a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem volt hajlandó részleteket elárulni elfogásuk körülményeiről.

A szökéshez felhasznált helikopter pilótája még bujkál.

A három férfi előzetes letartóztatásban ült a börtönben. Denis-t és Lefebvre-t kábítószerügyben fogták el, de gyilkossággal és gengszterizmussal is gyanúsítják őket. Pomerleau-ról nem hozott nyilvánosságra adatokat a rendőrség.

A bírósági tárgyalásra váró Denis-t és Lefebvre-t 2010-ben fogták el a québeci Abitibi-Témiscamingue közigazgatási régióban, a kábítószer-ellenes, úgynevezett Folyami rák-pojekt keretében, amely több tucatnyi letartóztatást eredményezett. Az akció során a rendőrök fegyvereket, gépkocsikat és egy repülőgépet is lefoglaltak.

A három szökevény a kanadai média szerint kapcsolatok fűzik a Pokol Angyalai motoros bandához.

A hármak esete alig több mint egy éven belül már a második olyan szökés volt, amely során az elítéltek helikopter segítségével jutottak ki egy québeci börtönből. Tavaly márciusban a St. Jerome börtönből vett fel egy helikopter két rabot, Benjamin Hudon-Barbeaut és Danny Provencalt. Őket és a szökést kitervelő másik két embert azonban néhány órán belül elfogták. Utóbbiak fegyverrel kényszerítették a helikopter pilótáját a manőverre.

A helikopteres szökések ritkák, de nem példa nélkül állóak a világ más országaiban sem. A sort 1971-ben Joel David Kaplan gyilkosságért elítélt amerikai üzletember nyitotta meg, aki egy mexikói börtönből menekült el sikeresen.

A "műfaj" egyéni csúcsát a francia Pascal Payet tartja, akit eredetileg egy pénzszállító autó kirablásáért, és egy aközben elkövetett gyilkosságért fosztottak meg 30 évre a szabadságától. Payet hazájában 2001-ben, 2002-ben és 2007-ben is a helikopteres módját választotta a szökésnek, de mindháromszor elfogták.

A legtöbben - öten - Puerto Ricóban próbáltak meg ily módon elmenekülni, de mindnyájukat nyakon csípték.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: