2009-12-04 10:33:25• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Elfogták a FNI-ügy egyik elszökött elítéltjét

FNI kárvallottak tüntetése
FNI kárvallottak tüntetése

Indonéziában tartóztatták le a nemzetközi körözés alatt álló Nicolae Popát, akit Romániában az idén jogerősen 15 év börtönbüntetésre ítéltek egy befektetési magánalap csődbe juttatása miatt.

A román rendőrség csütörtöki bejelentése szerint Popát december 2-án tartóztatták le a dzsakartai hatóságok. A Gelsor nevű cégcsoport igazgatója volt, amely egyebek között a magánalapot, az Országos Befektetési Alapot (FNI) is kezelte. A magánalap 2000 tavaszán ment csődbe, körülbelül 300 ezer román megtakarításai vesztek oda. A volt igazgató közvetlenül a botrány kirobbanása után menekült külföldre.

Popa kiadatását a román igazságügyi minisztériumnak kell kérvényeznie az indonéziai hatóságoknál. Ezt lehetővé teszi a két ország közötti, bűnözők kiadatására vonatkozó egyezmény.

Popa már 2000-ben elmenekült külföldre, akárcsak a magánalap csődbe juttatásának másik fő felelőse, Ioana Maria Vlas. Ez utóbbi azonban időközben visszatért Romániába, a júniusi jogerős ítéletet a román legfelsőbb bíróság az ő jelenlétében hirdette ki. Vlas tíz év börtönbüntetést kapott, a most letartóztatott Popára rótták ki a legsúlyosabb büntetést.

A pilótajátékként működő befektetési alap csődbe juttatásában az állami értéktőzsde-felügyelet akkori tagjai is érintettek voltak, akárcsak a legnagyobb lakossági pénzintézet, a ma is állami tulajdonban lévő takarékpénztár (CEC).

A FNI csődbe juttatása ma is elevenen él a román közvéleményben, a politikusok vitáikban ma is gyakran hivatkoznak az akkori eseményekre. A magánalap csődbe juttatásának fő felelőseként sokan a kiterjedt médiabirodalommal rendelkező Sorin Ovidiu Vantut, Románia egyik leggazdagabb üzletemberét tartják számon, aki ellen azonban az ügyészek korábban beszüntették a vizsgálatot. Vantu csütörtökön, Popa letartóztatása kapcsán kijelentette: nagyon sajnálja egykori barátját, aki szerinte ártatlan.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: