2011-05-26 17:17:27• hírek • MTI

Elfogták Ratko Mladicot

Elfogták Ratko Mladicot - jelentette be csütörtökön Belgrádban Boris Tadic szerb elnök.

"A Szerb Köztársaság nevében bejelentem Ratko Mladic letartóztatását.  Már folyamatban van az eljárás kiadatására" a délszláv háborús bűnösök ügyében eljáró hágai székhelyű Nemzetközi Törvényszéknek (ICTY)  - közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a szerb államfő, hozzátéve, hogy a háborús bűnöst "Szerbia területén" fogták el. Az államfő nyilatkozatát az RTS szerbiai állami rádió- és televízió közvetítette élőben honlapján.
Boris Tadic azt mondta, hogy Mladicot a reggeli órákban fogták el a szerb titkosszolgálat és a háborús bűncselekmények feltárásával foglalkozó szolgálat emberei.

Az államfő gratulált a szerb nemzetbiztonsági tanács akciócsoportjának, amely - mint mondta - a Cvetkovic-kormány megalakulásától számított három év óta éjt nappallá téve dolgozott a háborús bűnösök felkutatásán. Tadic szerint Ratko Mladic elfogása újabb megerősítése annak, hogy Szerbia a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködés lezárásán dolgozott, hogy pontot tegyen a történelem e nehéz fejezetének a végére.

"Meggyőződésem, hogy kinyitottuk az ajtót a(z európai uniós) tagjelölti státus, a tárgyalások és a csatlakozás előtt. A világon senki sem kérdőjelezi meg Szerbia együttműködését a hágai Nemzetközi Törvényszékkel, valamint azt, hogy mindent megtesz azért, hogy Goran Hadzic elfogásával feltegye az i-re a pontot" - hangoztatta a szerb államfő.
"Megmutattuk, hogy Európába igyekszünk, és erősíteni akarjuk hitelünket a nemzetközi közösségben" - mondta Tadic. Hangsúlyozta: Mladic elfogása után Szerbia számára lehetőség nyílik arra, hogy új kapcsolatokat építsen a délkelet-európai térségben.

Munira Subasic, a Srebrenicai Anyák Szövetségének vezetője gratulált Európának és Tadicnak a háborús bűnös elfogásához. "Örülök, hogy megélhettem (Mladic) letartóztatását, ugyanakkor sajnálom, hogy több másik túlélő nem lehetett tanúja ennek a pillanatnak" - mondta Subasic, aki fiát és férjét vesztette el az 1995-ös mészárlásban.
Az RTS szerint Mladic elfogásának részleteiről a szerb titkosszolgálat fogja tájékoztatni a nyilvánosságot.
A belgrádi és a zágrábi média körülbelül egy órával Tadic bejelentése előtt szellőztette meg, hogy a boszniai szerb hadsereg egykori, háborús bűntényekkel vádolt parancsnoka Milorad Komadic álnéven élt Szerbiában. Állítólag a Belgrádtól 80 kilométerre északkeletre fekvő, a Nagybecskerek (Zrenjanin) melletti Lázárföld (Lazarevo) faluban tartóztatták le lakossági bejelentés alapján.

Mladic letartóztatásának híre kapcsán az MTI telefonon megkereste a Tanjug szerb hírügynökséget, ahol a belpolitikai szerkesztőség ügyeletese azt a tájékoztatást adta, hogy egyelőre nincs jele semmilyen készülő utcai megmozdulásnak Belgrádban. Nincs hírük arról, hogy bárki tüntetni készülne a boszniai háború fő bűnösének tartott egykori tábornok, a boszniai szerb hadsereg 16 éven át bujkáló egykori parancsnokának elfogása miatt.
A Tanjug ügyeletese hozzátette, hogy internetes felületeken, például a Twitteren sem tapasztaltak tüntetésre buzdító felhívásokat.


Mladic, a háborús bűnös
Mladic, a háborús bűnös



Tadic egyébként figyelmeztetett, hogy a közrendet megzavarók azonnali igazságügyi eljárásra számíthatnak.
Különösen a szerb nacionalisták részéről várható megmozdulás, hiszen közülük többen bálványozzák Mladicot.
Az ICTY főügyésze, Serge Brammertz az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt június 6-án ismertetendő jelentésében teljesen eredménytelennek bélyegezte a szökésben lévő háborús bűnösök - köztük Ratko Mladic és Goran Hadzic - elfogását célzó szerb stratégiát, és keményebb fellépést sürgetett. A beszámoló az EUObserver csütörtöki értesülései szerint Szerbia "legkomolyabb kötelezettségének" nevezte Mladic elfogását, és elégtelennek nevezte Belgrád erőfeszítéseit. Az internetes honlapon röviddel azelőtt jelentek meg Brammertz jelentésének újabb részletei, hogy elfogták Mladicot.
Tadic bejelentése után viszont Brammertz első nyilatkozatában úgy ítélte meg, Mladic letartóztatásával Szerbia "teljesítette egyik nemzetközi kötelezettségét".

Mladic az ICTY vádjai szerint felelős a boszniai háború során 1995 nyarán elkövetett srebrenicai mészárlásért. Ennek során szerb fegyveresek összesen nyolcezer muszlim férfit és fiút mészároltak le az ENSZ erők által korábban védett övezetté nyilvánított kelet-boszniai enklávéban. A boszniai szerb extábornokot felelősségre vonnák azért is, hogy csapatai több éven át lőtték Szarajevót a várost övező hegyekből; az "ostromban" több ezer polgári személy vesztette életét.
Az EU tavaly ősszel világossá tette: ahhoz, hogy folytatódjon a szerb EU-integráció, Belgrádnak ideje kézre kerítenie Mladicot. A boszniai szerb hadsereg 68 éves egykori főparancsnoka ellen csaknem 16 éve adott ki elfogatóparancsot a hágai Nemzetközi Törvényszék.

A szerb kormány Mladic fejére tízmillió, Hadzic fejére pedig ötszázezer eurós vérdíjat tűzött ki, amely után a nyomravezetőnek nem kell adóznia. Az Egyesült Államok ötmillió dollárt és teljes körű védelmet ígért Mladic kézre kerítőjének.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: