2015-05-21 08:26:54• hírek • MTI

Elfogadták az új erdőtörvényt

A bukaresti szenátus után a képviselőház is változatlan formában fogadta el szerdán a politikai viták tárgyává vált új erdészeti kerettörvényt, amelyet Klaus Iohannis államfő korábban megfontolásra visszaküldött a parlamentnek.

Az elnök a versenytanács figyelmeztetése nyomán egyebek közt azt a cikkelyt kifogásolta, amelyek megakadályozná, hogy egy cégcsoport monopolhelyzetbe jusson a favásárlás során. A környezetvédők azonban ragaszkodtak a monopólium-ellenes előíráshoz és országszerte tüntetéseket szerveztek az erdőirtások és a nagy fafeldolgozó cégek romániai tevékenysége ellen tiltakozva.

A jobbközép elnökkel szemben álló szociáldemokrata parlamenti többség az erdőket féltő társadalmi megmozdulások hatására alapozva mindkét házban elvetette az államfő által kért törvénymódosításokat.
Ponta azzal vádolta az államfőhöz közel álló ellenzéki liberálisokat, hogy külföldi fafeldolgozó cégek nyomására vették rá az elnököt: kérje a monopólium-ellenes rendelkezés törlését. Iohannis szokatlanul éles hangnemben utasította el a feltételezést, amellyel szerinte Ponta burkoltan befolyással való üzérkedéssel, vagyis korrupcióval gyanúsította meg őt és az elnöki hivatalt.

Iohannis egy interjúban rámutatott: német nemzetiségére alapozva próbálták a szociáldemokraták elhitetni róla, hogy egy osztrák fafeldolgozó cég, a Romániában piacvezető Holzindustrie Schweighofer érdekeit védi.

Victor Ponta miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány törvénytervezetet dolgozott ki annak érdekében, hogy Románia néhány hónapra ideiglenesen betiltsa a faexportot. A rönkáru, tűzifa és fűrészáru exportjának felfüggesztésével párhuzamosan a kormány egy másik jogszabályban külön engedély kiváltásához kötné a romániai faáru kivitelét az európai uniós országokba.

Klaus Iohannis államfő hétfői sajtóértekezletén jelezte, hogy nem fogja az erdészeti kerettörvény hatályba lépését alkotmányossági óvással hátráltatni, így várható, hogy néhány napon belül kihirdeti a jogszabályt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: