2009-04-03 14:06:20• hírek • MTI

Elfogadták az EMEF működési szabályzatát

Működési szabályzatát fogadta el első ülésén a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által alapított Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF), amelynek tagjai munkacsoportok létrehozásáról is határoztak pénteken Kolozsváron.

Markó Béla RMDSZ-elnök és Tőkés László EMNT-elnök a tanácskozást követően tartott közös sajtótájékoztatón elmondta: elsőként az autonómia munkacsoport alakul meg, amely a romániai magyarság különböző önrendelkezési tervezeteit hivatott összehangolni. Markó szerint a szakértői testület javaslatai alapján az EMEF várhatóan már őszig autonómiáról szóló, közös törvénytervezeteket fogad el.

A következő napokban a kül- és nemzetpolitikai munkacsoport is létrejön, majd megalapítják az ifjúságpolitikai, oktatási, gazdasági, szociálpolitikai és egészségügyi, valamint az önkormányzati munkacsoportot is.

A 14 tagú EMEF-nek Markó és Tőkés is tagja társelnökként, és két ügyvivője is van: az RMDSZ részéről Kelemen Hunor ügyvezető elnök, az EMNT részéről pedig Toró T. Tibor alelnök látja el ezt a feladatot. A kötelező módon legalább félévente ülésező EMEF konszenzusos alapon hozza meg döntéseit. 

Tőkés László jó hangulatúnak minősítette a pénteki alakuló ülést, amely a júniusban esedékes európai parlamenti választásokra szóló magyar összefogás listájának összeállítása után "újabb fontos eseménye" az RMDSZ és az EMNT által február végén megkötött megállapodásnak.

Hozzátette: az EMEF azt hivatott szemléltetni, hogy nem csak konjunkturális választási szempontok irányítják őket, hanem fontosnak tartják az együttműködést az egész romániai magyarságot érintő kérdésekben. A tanácskozáson különös hangsúlyt helyeztek a bizalomra, hiszen - mint mondta - ahhoz hogy cselekedni tudjanak, feltétlenül szükség van a bizalomra. "A cselekvés ideje jött el. Eddig párbeszédet folytattunk, most viszont a cselekvés következik, és ehhez kölcsönös bizalomra van szükség" - hangoztatta Tőkés.

Az egyeztető fórumba az EMNT több civil, politikai szervezetet is meghívott, és felajánlott számukra egy-egy helyet. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) azonban nem fogadta el a felkérést, mert nem ért egyet az RMDSZ és az EMNT megállapodásával. A Magyar Polgári Párt (MPP) ugyan delegált egy képviselőt a pénteki alakuló ülésre, de Tőkés szerint még nem tisztázódott, hogy a polgári párt embere megfigyelői státusban vagy teljes jogú tagként vett részt a tanácskozáson.

Tőkés László és Markó Béla a találkozón

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: