2010-03-04 18:14:47• hírek • Kótai Levente

Elfogadták a város költségvetését

A csütörtökön megtartott rendkívüli gyűlésén Szatmárnémeti Tanácsa elfogadta a 2010-es évre vonatkozó városi költségvetést. Ilyés Gyula polgármester a határozattervezettel kapcsolatban elmondta, még soha ilyen hamar nem tették közzé a költségvetés- tervezetet, mint az idén. Bár már január végén megjelent ennek az első variánsa, mégsem érkeztek észrevételek ezzel kapcsolatban, és a közvitára sem volt igény.  A hosszú, megvitatásra szánt idő ellenére, a tanácsülésen is bőven akadtak észrevételek a költségvetéssel kapcsolatban, módosító javaslat azonban egy sem érkezett.

A 2010-s esztendőben az elfogadott költségvetés alapján 186 045 155 lejből gazdálkodhat a város. Ebből 105 887 155 származik saját bevételekből, míg 80 158 000 külső forrásokból érkezik, pályázatok és egyéb támogatások formájában.

Az idén a tanüggyel kapcsolatosan érkezett a legtöbb kellemetlen meglepetés. Egyrészt a tanerő fizetésének fedezésére későn érkezett be a szükséges összeg, másrészt a 2010-es évben nem biztosította a Tanügyminisztérium a középiskolások számára az ösztöndíjakat. Ez utóbbinak terhét felvállalta az önkormányzat, így 230 000 lejjel járul hozzá a város a diákok továbbtanulásához.

A közlekedés és közszállítás kérdése szintén fokozott érdeklődésnek örvendett a gyűlésen, ami tetemes összegeket köt le a költségvetésből. Erre a célra az idén 20 357 835 lejt irányoztak elő. Ebből infrastruktúrára - ami ez esetben az útburkolatot, a jelzések felfestését és a jelzőlámpa rendszer karbantartását jelenti - 11 725 835 lejt fordítunk. Nyugdíjasok, diákok és egyéb megkülönböztetett csoportok utazási kedvezményeinek fedezésére 3 500 000 lejt kell biztosítani.

A közszolgáltatások ellátásán belül első helyen kerül megemlítésre a közvilágítás. Az ezt biztosító rendszer működtetése és bővítése 4.2 millió lejre fog rúgni várhatóan. Szintén több lakost érint, hogy 2010-ben az önkormányzat 3 689 000 lejt különít el a város tömbházainak hőszigetelésére, hozzájárulva a Fejlesztési Minisztérium támogatásához.

Az idei évben egy jelentősebb kiadást is be kellett foglalni a költségvetésbe, amivel a szatmárnémeti szeméttelep bezárásába pótol be a város.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: