2011-05-03 09:15:05• hírek • MTI

Elfogadták a jelentést

Támogatta az Európai Parlament polgári szabadságjogokkal foglalkozó bizottsága Bulgária és Románia csatlakozását a határok nélküli szabad mozgást biztosító schengeni övezethez egy hétfőn megszavazott jelentésben.

Az EP sajtóközleménye szerint az állampolgári jogi, bel- és igazságügyi szakbizottság (33 igen és 3 ellenszavazattal) egyetértett azzal az értékeléssel, hogy a két ország eleget tesz az ehhez szükséges feltételeknek. Az uniós parlament plénuma a tervek szerint a jövő hónapban szavaz a jelentésről.

Magáról a csatlakozásról azonban a tagországok kormányait képviselő tanácsnak kell döntenie, mégpedig egyhangúlag, azaz valamennyi tagállam egyetértésére van szükség. A tanács várhatóan szintén júniusban foglalkozik a kérdéssel.
Románia 2011 januárjában, Bulgária pedig márciusban teljesítette az övezethez való csatlakozás feltételeit.

A parlament a jelentésben kiemelte azt a feltételét, hogy értesítsék minden olyan intézkedésről, amelyet az érintett országok a bevándorlási nyomás esetleges növekedésének kezelésére tesznek, különösen Bulgária, Görögország és Törökország térségének vonatkozásában.

Az EP olyan időszakban támogatta a schengeni övezet bővítését, amikor több uniós tagország a belső határellenőrzések részleges és átmeneti visszaállítását is megengedő reformokat kezdeményezett a zóna működésében, hogy az EU meg tudjon birkózni egy esetleges észak-afrikai menekülthullámmal.


Schengeni csatlakozás: egy lépéssel közelebb a végső pozitív döntéshez
Schengeni csatlakozás: egy lépéssel közelebb a végső pozitív döntéshez


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: