2009-03-19 17:08:20• hírek • Parajdi Andrea

Elfogadták a 2009-es költségvetést

A városi tanács március 19-i ülésén elfogadta Szatmárnémeti idei költségvetését. Folytatódnak a már elindított beruházások, lesz pénz az alárendelt intézmények működésének biztosítására, s bizonyos összegeket pályázatok tanulmányainak előkészítésére is elkülönítettek, ugyanis újabb fejlesztések elindításához idén elengedhetetlen az uniós támogatás.

Már december óta a főbb problémák közt szerepel a város 2009-es költségvetése, hiszen komoly fejtörést okozott, egy tavalyival egyensúlyban lévő büdzsé összeállítása. A tavalyi évhez képest számban kifejezve a kiadások és a bevételek is növekedtek, azonban a költségek sokkal nagyobbak mint 2008-ban. Tavaly a városnak valamivel több mint 186 millió lej volt a költségvetése, idén ez az összeg 211 547 000 lett.

A városnak saját pénzéből csupán az elindított beruházások befejezésére futja majd. Folytatódik a Pálfalvi út és a hozzá tartozó négy mellékutca (Porumbescu u., Vulcan u., Turului u., Ambudului u.), valamint a Zefirului zóna (Privighetorii u., Ciocârliei u., Crângului u. Dorobanţilor u.) rehabilitálása. Ezek mellett a Fabricii, a Gellért Sándor, a Grigore Ureche és az Ilarie Chendi utcák modernizálása is megvalósul, valamint a Solidaritatii negyedben is befejezik a felújításokat.

A városban lévő tanintézmények számára közel 120 millió lejt különítettek el, amelyből biztosítva vannak a fenntartáshoz szükséges költségek. Az oktatási központok esetében is azokat a fejlesztéseket viszik véghez, amelyek már folyamatban vannak: a Szatmárzsadányi Általános Iskola felújítása, a 14 Mai óvoda és a Johann Ettinger Német Líceum teljes felújítása, a Draga mea óvoda manzárdozása, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tornatermének kialakítása, az Unio diákszálló létrehozása és a Ioan Slavici Főgimnázium diákszállójának modernizálása, valamint a Dr. Vasile Lucaciu Általános Iskola rehabilitálása.

Idén, ahogyan már arról is szó volt, kevesebb kulturális eseményre számíthatunk, olyannyira, hogy a korábbi évekhez viszonyítva a városnapok is szerényebb keretek között kerül megrendezésre.

A 2009-es év irányelve nagyban fokuszál az uniós pénzek megszerzésére, hiszen fejlesztéseket csak európai forrásokból lehet véghezvinni. Oktatási téren készülnek a pályázatok hat iskola hőszigetelésére, az Ortodox Líceum sporttermének kiépítésére, illetve a Ioan Slavici Főgimnázium teljes rehabilitálására. A román-magyar határon-átívelő program keretében uniós finanszírozással egy bicikliút létrehozását tervezik, amely a Szamos töltés mentén Szatmárnémetiből egészen Vásárosnaményig húzódna.

A Regionális Operatív Program első prioritási tengelyén Szatmárnémeti Önkormányzata két fontos pályázattal készül: egyik a város Északi részén lévő negyedek úthálózatának teljes felújítására, a másik pedig az Északi Színház modernizálására vonatkozik.

A költségvetés elfogadásakor a PSD-s tanácsosok felvetették a kérdést, hogy a város idén miért nem támogatja az Északi Színházat, javaslatuk szerint mintegy 500.000 lejjel a város is hozzájárulhatna a színház működtetéséhez. Ilyés elmondta, a színház a Megyei Tanácshoz tartozik, azonban az elmúlt években a város is hozzájárult a működtetéséhez. Mint mondta, most nem lehet egyszerűen módosítani a költségvetésen, és egy ekkora összeget nem lehet csak úgy belefoglalni egy átgondolt számításba, azonban április folyamán a szintén szűkös büdzsével rendelkező Megyei Tanáccsal tárgyalásokat folytatnak arról, hogyan oldják meg közösen ezt a problémát. Ilyés azt is hozzáfűzte, hogy az elfogadott költségvetés nem oldja meg az idei problémákat, ezért a költségvetés-kiegészítés leosztásakor ismét számba veszik, hová kellenek még összegek.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: