2017-08-16 14:49:34• hírek • Szatmár.ro

Elfogadták Szatmárnémeti Mobilitási Tervét és az Integrált Városfejlesztési Stratégiát

A vissza nem térítendő EU-s támogatásokra nem lehetett volna pályázni a szerdán rendkívüli tanácsülés keretében elfogadott tanulmányok hiányában.

Két olyan dokumentum elfogadását szavazták meg a tanácsosok a szerdán tartott rendkívüli városi tanácsülésen, amelyek nélkül gyakorlatilag nem lehet pályázatot leadni az EU-hoz. Mindkét tanulmány jóval hamarabb kellett volna elkészüljön, ám az előző városvezetés ezt nem készítette elő. A Városi Mobilitási Tervhez tavaly szeptember 13-át követően fogtak hozzá, az Integrált Városfejlesztési Terv pedig idén április 28-tól kezdődően kezdett körvonalazódni.

A mobilitási terv célja, hogy közép és hosszú távra alternatívákat nyújtson Szatmárnémeti közlekedése terén. Itt nem csak az autós közlekedésre kell gondolni, hanem a gyalogos, kerékpáros, sőt, tömegközlekedésre is. A terv készítői feltérképezték, hogy mely útvonalakon kellene kerékpárutakat építeni vagy bővíteni a tömegközlekedési hálózatot, de 25 kerépkár-kölcsönző pontot is meghatároztak az Erdélyi Kárpát Egyesület tagjainak segítségével.

"Megvannak azok az útvonalak, amelyekből a város új bicikliút-hálózata kialakulhat. A lényeg, hogy a város északi részéből, például a Sárerdőtől el tudjunk jutni egészen a Szatmárhegyi útig, úgy, hogy igénybe vegyük a biciklis és gyalogos hidat is. Több része a városnak a Németi részen, vagy a lakónegyedek a Szamos bal partján is bekapcsolódnak ebbe a hálózatba. A tervben szerepel a Szamos jobb partján, a töltésen a kerékpárút folytatása is" - magyarázta a terveket nagyvonalakban a polgármester. Mindenképpen cél, hogy egy egybefüggő hálózatot hozzanak létre, ugyanis a helyenként kialakított pár száz méteres kerékpárutak önmagukban semmit sem érnek.

A közszállítás vonalát is bővítenék a terv szerint. A dokumentum kidolgozásakor 2 ezer személyt kérdeztek meg egy felmérésben arról, hogy mivel lehetne rávenni őket a tömegközlekedési eszközök használatára. A leggyakoribb válasz az autóbusz-állomány fiatalítása volt. Ezen már dolgoznak, idén 15 buszt készül lízingelni a Transurban, további 15-öt EU-s támogatásból vásárolnának meg.

A teljes mobilitási terv ide kattintva olvasható.

Prioritási listát kell készíteni

Az Integrált Városfejlesztési Tervet is a szerdai tanácsülésen szavazták meg a tanácsosok. Ez egyrészt egy kisebb helyzetjelentés a városról, amelyben szerepel egy SWOT-analízis az erős és gyenge pontokról, illetve meg vannak jelölve azok az irányok, amelyeket követni kellene a város fejlesztése terén. Ebben szerepel a régi városközpont felújítása, kerékpárutak létesítése, a harmadik híd és a körgyűrű megépítése is. A javaslatok kapcsán a Városfejlesztési hatóság fog létrehozni egy prioritási listát. A 214 oldalas terv egyébként ide kattintva tanulmányozható.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: