2014-01-30 17:08:15• hírek • Kocsis Zoltán

Elfogadták Szatmárnémeti költségvetését – vita a Mondiala-óvoda körül

Két fontos pont lekerült a napirendről. Az egyik a színház két önálló jogi személyiséggé való alakulása, a másik pedig a BBTE szatmárnémeti kihelyezett tagozatának az egykori kaszárnyából való elköltözése. A döntés hátterére még visszatérünk.

Az előző évvel ellentétben idén zökkenőmentesen fogadta el a Szatmárnémeti Városi Tanács a megyeközpont költségvetését. Mindez nem azt jelenti, hogy vita nélkül zajlott az ülés: a Mondiala-óvoda sorsáért aggódó pedagógusok és szülők vonták felelősségre a polgármestert.

Egy esztendővel ezelőtt a városi tanács RMDSZ-es frakciója nem szavazta meg a polgármesteri hivatal által kidolgozott költségvetés első tervezetét - ezúttal viszont csak Butka Gergely tartózkodott. A tanácsos nem állta meg, hogy néhány ironikus megjegyzéssel ne kommentálja a tervezetet. „Az elmúlt években oly sokszor beígért kormánytámogatásnak a nyomát sem látom a tervezetben és a szentek sem tették még meg a magukét", viccelődött a fiatal tanácsos. Butka szerint a 100.000 lejes korcsolyapálya megvásárlása sem kellene prioritás legyen, amikor évről évre akad cég, amely ingyen üzemelteti.

Maskulik Csaba, az RMDSZ frakció elnöke azt kifogásolta, hogy a piaci díjak emeléséből befolyt többletbevételnek csak fele szerepel a költségvetésben. „Egy globális piacfejlesztési koncepciót szeretnénk látni, illetve annak garanciáját akartuk, amint azt a tanács meg is szavazta, hogy a többletbevételt csakis fejlesztésekre lehet elkölteni", mondta Maskulik.

Az elfogadottak szerint Szatmárnémeti idei évi költségvetése 245.736.123  lej. Ebből a saját bevétel 123 millió lej - ebből gazdálkodhat. Érdekesség képpen - azok számára, akik Kolozsvárhoz szeretik hasonlítani Szatmárnémetit - a „kincses város idei költségvetése 1,1 milliárd lej....

„Elégedett vagyok abban a tekintetben, hogy 90%-át bevittük annak, amit szerettünk volna. Másrészt viszont látni kell, hogy nagyobb beruházásokra idén sem lesz pénz", értékelte röviden a büdzsét Maskulik. Bicikliutak, komoly útfelújítás, új híd - el lehet felejteni.

Itt hívjuk fel olvasóink figyelmét, hogy a költségvetésre pénteken bővebben visszatérünk!

A tanácsülés nem maradt feszült pillanatok nélkül, még ha nem is a költségvetés - amint azt talán várni lehetett - képezte a vita alapját. A tanács megszavazta ugyanis a következő év iskolai tervét. A legnagyobb változás, hogy a 2014-2015-ös tanévtől a Traian Vuia Technikai Gimnázium és az Unio Technikai Gimnázium egyetlen intézménnyé olvad össze, melynek neve Unio-Traian Vuia Gimnázium lesz. Erre azért van szükség mert az utóbbi években alaposan visszaesett a diákok száma a két intézményben. Amíg az Unióban a 2010-2011-es tanévben 26 osztályban 673 diák tanult, addig jelen pillanatban 19 osztályban 350-en tanulnak. Hasonló a helyzet a Traian Vuiában is, ahol három évvel ezelőtt még 23 osztályban 480 gyerek tanult, a 2013-2014-es évadban pedig már csak 14 osztályban 315 diák.

Szatmárnémeti vezetése korlátozta továbbá a Mondiala-óvoda tevékenységét is: a következő tanévtől már nem indíthatnak kiscsoportot. Angela Vitui igazgatónő több óvónővel és szülővel a tanácsülés végén vonták felelősségre ezért a polgármestert. Dorel Coica polgármester, valamint Marcela Papici és Radu Roca alpolgármesterek viszont elmondták: normális esetben eszük ágában sincs bezárni az óvodát. Csakhogy amikor a Mondiala készruhagyárat privatizálták, az új tulajdonos - egy olasz vállalkozó - tulajdonába került az óvoda épülete is. Azóta a város bérleti díjat fizet, méghozzá havi 19.000 lejt. Ennél is nagyobb gond azonban, hogy a tulajdonos évről évre csak egy-egy évre hajlandó meghosszabbítani a bérleti szerződést. Az általa kért eladási ár pedig 7,4 millió lej.

„Évről évre ott lebeg fejünk fölött Damoklész kardja: mi van akkor, ha a tulajdonos egyszer csak azt mondja, nem hosszabbítja meg a szerződést. És ehhez joga van, mert a tulajdonjog szent! Ilyen körülmények között középtávú terveket sem dolgozhatunk ki", magyarázta Papici. Az alpolgármester igyekezett megnyugtatni a szülőket, mondván: a városközpont közelében több más óvoda is működik.

„Nem akarjuk bezárni az óvodát. Jelenleg is tárgyalunk a tulajdonossal. De ez így nem mehet a végtelenségig", mondta Coica is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: