2015-05-18 09:44:59• hírek • Szatmar.ro

Elfogadták Partium jelképeit

A Partiumi Autonómia Tanács (PAT) szombati küldöttgyűlésén elfogadta a régió címerét és zászlaját - közölte vasárnapi közleményében a tanács.

Mind a címer, mind a zászló fehér mezőben piros kettős keresztet és négy piros vízszintes csíkot tartalmaz. A jelképek megalkotására egy évvel ezelőtt írtak ki pályázatot az erdélyi országgyűlés 1659-ben elfogadott határozata alapján, mely "Magyarország Erdélyhez incorporáltatott része" jelképeként a négy folyóvizet és a kettős keresztet jelöli meg. A beérkezett pályamunkák közül szakértői zsűri választotta ki azt, amelyet a PAT küldöttgyűlése elé terjesztettek elfogadásra.

"Székelyföldi testvéreinkkel, a Székely Nemzeti Tanáccsal való szolidaritásvállalásunk és a régió magyarságának szabadságvágya és összetartozása jelképeként emeljük magasba Partium zászlaját és buzdítunk mindenkit annak használatára" - áll a tanácskozás zárónyilatkozatában. A PAT károsnak minősítette a román parlament által elfogadott zászlótörvényt, melyet - értékelése szerint - "az erdélyi magyar nemzetrész közösségi jogainak a korlátozására, a székely zászló használatának az akadályozására" alkottak. Azt is kinyilvánította: nem segíti az erdélyi magyar-magyar párbeszédet, hogy a zászlótörvényt a magyar képviselők megszavazták és sikerként kommunikálják.

A zárónyilatkozatban a PAT kinyilvánította: "Partium, illetve Erdély egyetlen történelmi régiója sem lehet tovább a velejéig korrupt bukaresti központ által megtestesített balkáni közigazgatás gyarmati sorba süllyesztett tartománya. (...) Az itt élő népek egyike sem juthat előbbre a vele együtt élő más népek jogainak és kultúrájának tiszteletben tartása nélkül".

Az ülésen felszólaló Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke kijelentette, a Kárpát-medencében élő magyarság helyzetének rendezése két fő pilléren nyugszik. Szükségesnek tartotta egyfelől a könnyített honosítási eljárás révén megvalósuló határokon felüli nemzetegyesítést, de elengedhetetlennek tartotta a nemzeti önrendelkezés kivívását is, mely szerinte gátat szabhat az egyre nagyobb mértéket öltő elvándorlásnak és gazdasági fellendülést is biztosíthatna az adott térségek számára.

A PAT ülését Szili Katalin miniszterelnöki megbízott is köszöntötte. "A különböző régiók sajátosságaiból kiindulva kell meghatározni az egyes régiók autonómiájának alapelveit. Célunk kell legyen, hogy 21. századi tervezeteket tudjunk felmutatni, és világossá kell tennünk mindenki számára, hogy nem akarunk mást, csak ami az Európai Unión belül követelésként megfogalmazható" - idézte Szili Katalint a PAT közleménye.

A PAT küldöttgyűlése Szilágyi Ferencet, a tanács eddigi alelnökét választotta elnökévé, Csomortányi István korábbi elnök alelnökként folytatja munkáját.

A 2013-ban alakult Partiumi Autonómia Tanács egy olyan terület autonómiájáért kíván fellépni, mely Bihar és Szatmár megyét, valamint Arad, Szilágy és Máramaros megye bizonyos részeit foglalja magába. A területen mintegy 400 ezer magyar él, akik a lakosság 30 százalékát teszik ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: