2017-09-26 17:17:24• hírek • Kocsis Zoltán

Elfogadta a tanács a megyei kórház bővítésének pályázatát – így nézne ki az épület

Román-magyar határon átnyúló pályázat keretén belül egy új épületszárnnyal bővítené a megyei kórházat a megyei tanács. A több mint tízmillió eurós projektet kedden hagyta jóvá a testület.

Egyhangúlag elfogadta a Szatmár Megyei Tanács a Szatmár Megyei Kórház bővítését célzó pályázatot. Pontosabban a keddi ülésén a grémium rábólintott arra, hogy a megyei tanács az eléjük tárt formában pályázhatja meg az egészségügyi intézmény bővítését. A pályázatot a következő héten kell leadnia a megyei tanács vezetőségének. Amennyiben a tender nyer, akkor kezdődhet a megvalósíthatósági tanulmány és a műszaki-gazdasági terv kidolgozása. Aztán fél éven belül alá is lehet írni a finanszírozási szerződést, magyarázta Pataki Csaba tanácselnök.

Amint arról korábban már beszámoltunk, a kórház bővítését a román-magyar határon átnyúló pályázat keretein belül valósítanák meg. A magyarországi partnerek a nyíregyházi Jósa András Kórház, valamint a Kisvárdai Városi Kórház.

Az elképzelések szerint az új épületszárny az alagsorral együtt hat szintes lenne és L alakban épülne meg a jelenlegi kórház parkjának és helikopterleszállójának egy részén, a Prahovei utca közvetlen közelében. A régi szárnnyal egy emeleti átjáró kötné össze. Az új épület hasznos területe meghaladná a 10 ezer négyzetmétert.

Amint azt Adrian Marc kórházmenedzser elmondta, ide kerülne az összes operációs terem, a szemészet, a fül-orr-gégészet, a sebészet, az ortopédia, a gyermeksebészet, az urológia és a plasztikai sebészet. Az új szárny megépítésének további pozitívuma, hogy a tetejére egy olyan helikopter-leszálló kerülne, amely éjjel is használható. A jelenlegi heliportot ugyanis csak nappal tudják igénybe venni a SMURD helikopterei.

Az elképzelések szerint 9,5 millió eurót emésztene fel az építkezés, további 2,5 millió euróért pedig korszerű felszerelésekkel látnák el a kórházat. A teljes összeg 85%-át biztosítaná a pályázat, 13%-át az állam, 2%-át a megyei tanács. Magyarán, a megyei tanács 250.000 euróból szinte egy teljesen új kórházat építene.

Érthető, hogy Dorel Bodog egészségügyi miniszter is gratulált az elképzeléshez és levélben biztosította a megyei tanácsot támogatásáról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: