2014-02-27 10:09:47• hírek • MTI

Elfogadta a kormány az IMF-hez intézett szándéklevelet

Daniel Constantin
Daniel Constantin

Elfogadta legutóbbi ülésén a kormány a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) intézett szándéklevelet, amely a román kormány vállalásait tartalmazza a nemzetközi hitelezőkkel szemben.

Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter a kormányülés után jelentette be, hogy a kabinet elfogadta a dokumentumot, és megküldik aláírásra Traian Basescu államfőnek. A szándéklevél tartalmazza a tavaly szeptemberben a román kormány által megkötött 4 milliárd euró értékű hitelmegállapodás első és második felülvizsgálati látogatása alkalmából megtárgyalt kötelezettségeket.

Az első felülvizsgálati látogatás tavaly novemberben, a második február elején ért véget. Szakértői szinten a felek megállapodtak a hitelszerződés folytatásának feltételeiről, de ez csak akkor válik hivatalossá, ha az IMF igazgatótanácsa is elfogadja a szándéklevelet.

Decemberben az első látogatás után elfogadott szándéklevél azért nem kerülhetett az IMF igazgatótanácsának napirendjére, mert Basescu nem volt hajlandó aláírni a dokumentumot. Azt kifogásolta, hogy a kormány szerinte indokolatlanul akarja növelni hét eurócenttel az üzemanyag jövedéki adóját.

Még a kormányülés előtt Basescu bejelentette, hogy Victor Ponta miniszterelnökkel megállapodtak, aláírja a szándéklevelet, és nem fogja megakadályozni annak elfogadtatását, ha nem szerepel a dokumentumban a jövedéki adó emelése, illetve a kormány által tervezett úgynevezett adókedvezményes hitelátütemezés az eladósodott hitelesek számára, amit Basescu szintén élesen bírált.

A kétéves futamidejű hitelt fele-fele arányban biztosítja az IMF és az Európai Bizottság.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: