2011-05-30 22:53:54• hírek • MTI

Elfogadják a kisebbségi törvényt

Gheorghe Flutur
Gheorghe Flutur

A kormány fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PDL) támogatja a kisebbségi törvénytervezet elfogadását a bukaresti parlamentben - jelentette ki hétfőn Gheorghe Flutur, a PDL alelnöke.

A politikus leszögezte: a kormánykoalíció a júniusban véget érő tavaszi parlamenti ülésszak végéig akarja elfogadtatni a képviselőházban a jogszabályt. A demokrata párti politikus nyilatkozata azt követően hangzott el, hogy a koalíciós partnerük, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői a múlt héten leszögezték: amennyiben nem sikerül június végéig dűlőre vinni a kisebbségi törvénytervezet ügyét, a magyar szervezet kilép a román kormánykoalícióból.
Flutur elmondta, hogy munkacsoportot alakítanak, amely megvizsgálja, hogy a törvénytervezet vitáját elölről kezdik, vagy onnan folytatják, ahol évekkel ezelőtt elakadt.

A nemzeti kisebbségek kulturális autonómiáját szabályozó törvényt a liberális Calin Popescu Tariceanu volt miniszterelnök kormánya terjesztette a parlament elé. A kulturális autonómiára vonatkozó fejezet éles vitát váltott ki a törvényhozásban, ezért a szenátus elutasította a tervezetet, amely a képviselőház asztalára került. A román pártok konszenzusa híján ott elakadt a jogszabály, és onnan kellene most kimozdítani.

A PDL és az RMDSZ, valamint a kormánykoalíciót támogató, független honatyákat tömörítő Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) nevű párt az év elején írt alá egy újabb együttműködési megállapodást, amely megerősíti, hogy júniusig elfogadja a koalíció a parlamentben a kisebbségi törvényt.

Egy hónap áll rendelkezésükre, hogy érvényt szerezzenek az egyezségnek. Az RMDSZ vezetői szerint a rendkívüli törvényalkotási eljárással, a felelősségvállalási folyamattal is számolnia kellene a kormánynak. Ez az eljárás lehetővé teszi ugyanis, hogy parlamenti vita nélkül fogadtassa el a parlamentben a jogszabályt, viszont az ellenzék bizalmatlansági indítványt terjeszthet be a kabinet ellen. Flutur szerint azonban még van idő arra, hogy szokványos eljárással, parlamenti vitával fogadtassák el a jogszabályt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: