2015-02-09 18:07:46• hírek • Kocsis Zoltán

Elfogadhatatlannak tartja Szatmárnémeti idei költségvetését az RMDSZ!

Átláthatóságot, realizmust és tervszerűséget, előrelátást követel az RMDSZ városi tanácsosi frakciója Szatmárnémeti idei költségvetésétől, amelyet jelenlegi formájában elfogadhatatlannak tart. A legfontosabb célok közé sorolta az intézmények működésének biztosítását, átgondolt sportfinanszírozást, közép és hosszútávú koncepciónak megfelelő városfejlesztést, a történelmi központ felújítását.

„A költségvetés tervezetének elemzése után kijelenthetjük, hogy a jelenlegi költségvetés célja kizárólag a túlélés! Az elénk tárt büdzsé nem más mint a korábbi kampányígéretek valamint az Európai Unió 2014-2020 közötti időszaka által biztosított lehetőségek kiaknázására tett megkésett kísérlet ötvözete", jellemezte a tervezetet a hétfői sajtótájékoztatón Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, egyben az RMDSZ Szatmárnémeti Szervezetének elnöke. „Noha elkészült a város 2015-2020-ra vonatkozó fejlesztési stratégiája, amely tartalmazza a beruházási prioritásokat és a fejlesztési lehetőségeket, ebből semmi sem található meg a költségvetés-tervezetben, bizonyítván, hogy a jelenlegi városvezetőknek nincs közép és hosszútávú stratégiájuk", tette hozzá.

A sajtótájékoztatón a költségvetés hiányosságait boncolgató, valamint az RMDSZ javaslatait bemutató Magyar Lóránd frakcióelnök és Maskulik Csaba tanácsosok kiemelték: a legfontosabb, hogy garantálják az önkormányzat alárendeltségébe tartozó intézmények zavartalan működését valamint előkészíteni azokat a pályázatokat, amelyek a következő öt évben alaposan befolyásolhatják a város fejlődését.

Csak a polgármesteri hivatal saját bevételeire alapozva jelentős beruházásokra nem lehet számítani, az intézmények zavartalan működtetése viszont kötelesség, emelték ki az RMDSZ tanácsosai. Ezzel szemben a költségvetés-tervezet az Északi Színház fizetési alapjának csak 50%-át, egyéb költségeinek pedig 33%-át biztosítaná, a filharmónia fizetési alapjába pedig 100.000 lejjel kevesebbe biztosítana a szükségesnél. Az RMDSZ viszont követeli a teljes összeg biztosítását.

Szintén a polgármesteri hivatal égisze alá tartozik a Szatmárnémeti Városi Sportklub, ahol totális az anyagi (és nem csak) káosz. „A tavaly három millió volt a VSK költségvetése, annyi, mint még soha. A vezetők mégis tartoznak három hónapi fizetéssel. Az idei évre 2,7 millió lejt kérnek, miközben még a bérhátralékot is kell egyenlíteniük. Ez teljességgel abszurd. Arról nem is beszélve, hogy két év alatt tönkretették a versenysportot Szatmárnémetiben", fogalmazott Magyar.

A sportnál maradva az RMDSZ elutasítja azt is, hogy idén a város egy millió lejjel támogassa a labdarúgócsapatot. „A klub alapítóstatútumában 250.000 lej szerepel és nekünk ehhez kellene tartanunk magunkat. Olyan körülménye között, hogy a megyei tanács 2014-től nem vesz részt a kulturális intézmények finanszírozásában, szerintünk nem fér bele az Olimpia egy millió lejes támogatása", mondta Magyar.

Szintén kevesebb pénzt adna a költségvetés-tervezetben szereplő összegnél az RMDSZ a Transurbannak. Az indoklás szerint a város és a cég vezetői semmilyen lépést nem tettek az elmúlt évben, hogy kompenzálják az ingyenes nyugdíjas jegyek által okozott bevételkiesés csökkentése érdekében. Ezért az RMDSZ 4,5 millió helyett 3,5 millió lejt biztosítana a Transurban részére, a fennmaradó egy millió lejből pedig vásárolna néhány új buszt.

Az RMDSZ részletes és aprólékos elemzést kér annak a 28,2 millió lejnek az elköltéséről, amelyből a városi tanács megkerülésével különböző fejlesztéseket, aszfaltozásokat hajtottak végre, sok esetben megkérdőjelezhető minőségben! Erre idén 14 milliót különítene el az RMDSZ, a fennmaradó összegből pedig uniós pályázatokat készítene elő.

Erre a célra ugyanis a városvezetés csak saját bevételeinek 8%-át, azaz 9,5 millió lejt szán. „A 2012 előtt megnyert uniós pályázatokat is alig sikerül befejeznie a városvezetésnek. Nagyon oda kell figyelnünk, mert ha kifutunk az időből, azt nekünk kell fizetnünk", figyelmeztetett Maskulik. Erre a célra 52,9 millió lejre van szükség.

„Ha most nem készítjük elő a pályázatokat, nem készülnek el a megvalósíthatósági tanulmányok, a műszaki, gazdasági mutatók, akkor erről a hajóról lemaradunk", hívta fel a figyelmet Maskulik. És hogy milyen beruházásokat pályázna meg az RMDSZ?

Semmiképpen nem a városvezetés által javasolt Őrnagy (Marasti), Szigetlanka és Június 1. utcák modernizálását, mivel „az utcák kiválasztása véletlenszerűen történt", mondja az RMDSZ. Ellenben az Apaserv uniós pályázat következtében nyolc kilométer hosszan bővíti vagy cseréli a vízhálózatot és 15 kilométeren keresztül a kanalizálást - az RMDSZ szerint ezeket az utcákat kellene inkább rehabilitálni, a munkálatok okozta kárt orvosolni. Másik javaslat a Darai és a Diana utcák környéke, amely sokat fejlődött és bővült az utóbbi években, ám utcák még nincsenek kialakítva.

Akárcsak tavaly, az RMDSZ idén is jelentősebb pénzösszeget - jelen esetben 200.000 lejt - különítene el szatmárnémeti történelmi központjának rehabilitálása érdekében. Az önkormányzatot törvény kötelezi a degradált történelmi épületeket tartalmazó leltár elkészítésére, a fontossági sorrendet meghatározó szabályzat kidolgozására, több éves rehabilitálási terv elkészítésére - mindebből azonban tavaly nem történt semmi.

Az uniós pályázatok megvalósíthatósági tanulmányai kapcsán az RMDSZ konkrét javaslatokkal is előállt: a piacfelügyelet bevételeiből különítsenek el 30.000 lejt Szatmárnémeti valamennyi piacának teljes modernizálását célzó pályázat elkészítésére; az Erdőd-Szatmárhegy-Szatmárnémeti-Napkor kerékpárút pályázatának előkészítésére 10.000 lejt; egy, Debrecen városával közösen kialakítandó sport és szabadidőközpont megvalósításának pályázati előkészítésére 1.000 lejt; a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum bentlakásának hőszigetelésére 20.000 lejt; a duális és műszaki képzésben részt vevő diákok számára építendő bentlakás pályázata számára 30.000 lejt; a buszmegállók modernizálását célzó ötletbörze kiírására 10.000 lejt; a Szamos jobb partjának rehabilitálási tervére 1000 lejt.

„Nincs szüksége a városnak a Kossuth-kertben található két vagont vonszoló kis traktorra, amely ugyanúgy szerepel a költségvetési tervekben, mint tíz faház vásárlása és 90 piaci asztal beszerzése - utóbbi kettőt vegye meg a piacfelügyelőség", jelentette ki Maskulik. Szükség van ugyanakkor a városközpontot az aquaparkkal összekötő kerékpárútra (2,5 millió lej), a Gorunului utca rehabilitálására (300.000 lej), a Caragiale utcán található vasúti átjáró megépítésére (540.000 lej) vagy a Zöld Házon jelentkező problémák orvoslására (10.000 lej), véli az RMDSZ.

A szövetség szerint a költségvetésben feltüntetett 70.000 lejből nem egy, de három közlekedési lámpát lehet telepíteni, a műfüves pályákat pedig a vállalkozói szférával közösen kell kialakítani - mint ahogy eddig is történt - és nem megvásárolni. A tanácsosok magyarázatot várnak arra is, hogy a Május 14 utcán található 2-es és 3-as számú valamint a Miorita utca 2-es számú tömbházának hőszigetelését miért nem uniós forrásokból szeretné finanszírozni a városvezetés, mint ahogy tette azt egyéb ingatlanokkal.

Az RMDSZ hiányolja továbbá azokat az összeget a költségvetés-tervezetből, amelyeket a Ponta-kormány „megígért": a terelőút, a sportcsarnok, az uszoda, a Károlyi út, a harmadik Szamos-híd, a szociális lakások megépítésére. Emlékeztet továbbá, hogy a tavalyi költségvetést öt millió lejes deficittel (a városi tanács megkerülésével végrehajtott különböző aszfaltozások miatt) zárta Szatmárnémeti, minek következtében ennyivel kevesebb összeg jut idén beruházásokra.

„Semmi olyan nem kérünk, ami nem Szatmárnémeti érdeke lenne! Éppen ezért nem csak az ellenzék támogatására számítunk a költségvetés megszavazásakor", jelentette ki Kereskényi, Magyar és Maskulik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: