2018. november. 17., szombat
Névnap:
2017-12-18 14:06:45• hírek • MTI

Elfogadhatatlan a határon túl élők jogfosztása vagy megkülönböztetése

Az LMP elfogadhatatlannak tartja a határon túl élő magyarok jogfosztást, de azt is, hogy különbséget tesznek magyar állampolgárok között a szavazati jog gyakorlásában. 

Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt szóvivője hétfőn, a nemzetiségek napja alkalmából tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a magyarság megmaradásának egyik záloga, hogy a határon túli területeken tömbökben, szórványban vagy diaszpórában élők képesek legyenek dacolni a lemorzsolódás fenyegető veszélyével és megőrizhessék identitásukat.
 

Hangsúlyozta: az LMP a magyar állampolgárság megszerzését a határon túli magyarok esetében a nemzeti közösség összetartozását erősítő eszköznek tekinti, és bármiféle jogkorlátozást, jogfosztást elfogadhatatlannak tart. Sajnos van olyan párt, amely például a magyarországi választás jogát elvonná a magyar közösségektől - fogalmazott.  
 

Hangsúlyozta ugyanakkor: az Orbán-kormány által alkotott szabályozást is súlyos diszkriminációnak tartják, amely szerint a határon túli magyarok levélben is szavazhatnak, de az Orbán-kormány elhibázott gazdaság- és társadalompolitikája miatt az országot elhagyni kényszerült százezrek esetében ez nem biztosított. 
 

Kanász-Nagy Máté szólt arról is: pártja az elsők között karolta fel a Minority SafePack elnevezésű, a nemzetiségek és kisebbségek jogait védő európai uniós polgári kezdeményezést, amely a többi között egyenlő bánásmódot biztosítana a többségi társadalommal szemben.
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: