2009-08-22 13:24:47• hírek • MTI

Éleződik a szlovák-magyar ellentét

A feszült szlovák-magyar viszony kiéleződéseként értékelte a szombati osztrák és a svájci sajtó a magyar államfő előző napi meghiúsult révkomáromi látogatását.

A két európai uniós tagország között hosszú ideje fennálló feszültség ezzel újabb csúcspontot ért el - írta a történtekről a Neue Zürcher Zeitung című tekintélyes svájci napilap varsói keltezésű cikkében.

A beutazási tilalom közvetlen kiváltó oka Sólyom állítólagos magánlátogatása volt - fogalmazott a szerző, aki szerint a szlovák-magyar kiegyezés céljával létrejött Most-Híd párt meghívására Szent István szobrát leplezte le volna az elnök a trianoni szerződéssel kettéosztott városban.

"Mindamellett a konzervatív magyar államfő arról ismert, hogy a szomszédos országokban tett vitatott látogatásokkal méltatlankodást vált ki és politikai botrányokat provokál" - írta a lap. "Márciusban történt - folytatódott a cikk - , hogy hívatlanul felbukkant a romániai Erdélyben, amely az első világháború előtt Magyarországhoz tartozott. Bukarest megtagadta tőle a leszállási engedélyt, mire ő autóval utazott oda" - fogalmazott a cikkíró, aki szerint az erősen magyar jellegű Dél-Szlovákiába tervezett utazása ellen is azonnal tiltakoztak, Pozsony már több nappal korábban kifejezésre juttatta, hogy a látogatás feleslegesen megterhelné a kétoldalú kapcsolatokat. A lap ismertetése szerint Robert Fico szlovák kormányfő hivatalosan az utazás dátuma ellen tiltakozott, amely a Varsói Szerződés csapatai csehszlovákiai bevonulásának az évfordulójával esett volna egybe.

A régi vita hátterében azonban mindkét oldalról tapasztalható piszkálódás áll - vélekedett az NZZ. Magyarországon sok jobboldali politikus úgy viselkedik, mintha a szlovákiai, az ukrajnai, a vajdasági és a romániai magyar kisebbség lakta területek tulajdonképpen idegen fennhatóság alatt álló magyar területek volnának. A másik oldalon Pozsony egy nemrégiben elfogadott új nyelvtörvénnyel szükségtelenül rontja a területén élő magyarok helyzetét - írta a svájci lap.

A Der Standard és a Die Presse című osztrák lapok részletesen beszámoltak a látogatás meghiúsulásáról és a két ország közti viszony kiéleződéseként értékelték az eseményeket.

A Die Presse internetes beszámolója végén megjegyezte: Magyarország és Szlovákia bonyolult viszonya Robert Fico kormányának 2006-os hatalomra lépése után jelentősen romlott. Budapest a magyar kisebbség jogainak szűkítésével vádolja Pozsonyt, utóbbi viszont elszakadási szándékra utaló folyamatokat vél felfedezni a magyar kisebbség körében.

Az események ismertetése során a Der Standard kitért arra is, hogy Jozef Cernek, a révkomáromi kulturális központ igazgatója is részt akart venni a szoboravatáson, azonban azt javasolták neki, hogy ne menjen, mert "túl forró az ügy". Cernek szerint a szlovákok sokat köszönhetnek Szent Istvánnak, aki fontos reformokat vezetett be a mai Szlovákia területén.


Sólyom meghiúsult szlovákiai látogatását az osztrák és svájci sajtó is értékelte.
Sólyom meghiúsult szlovákiai látogatását az osztrák és svájci sajtó is értékelte


Magyarország és Szlovákia között újra és újra feszültség támad az ötszázezer fős szlovákiai magyar kisebbség jogai körül - írta a lap. Beszámolójában az áll: a mostani felháborodás oka az volt, hogy a révkomáromi magyarok képviselői nem hívtak meg egyetlen magas rangú szlovák politikust sem a szoboravatásra. Hozzátette: az ünnepség napja egybeesett az 1968-as prágai tavasz leverésének évfordulójával, az akcióban magyar csapatok is részt vettek. Magyarország időközben már bocsánatot kért.

Beszámolt az elmaradt államfői látogatásról a Kurier című osztrák lap is. A Sólyom László látogatása körüli perpatvar újabb csúcspont a két ország régóta dagadó vitájában - írta szombati számában.
Politikusok a határ mindkét oldalán rendszeresen felszakítják az amúgy is csak nehezen gyógyuló sebeket - jegyezte meg a szerző. "Szlovákia számára a +magánlátogatás+ részeként bejelentett részvétel a Szent István-napi ünnepen újabb sértést jelentett" - állt a cikkben.

A Kurier szerint Sólyom László számára az ünnep újabb lehetőség volt arra, hogy megmutassa: elkötelezett az "elveszített területeken" élő magyarok iránt is. A szerző hozzátette: Magyarországon még mindig sokan gyászolják, hogy az ország 1918 után elveszítette területének kétharmadát.
Másrészt - írta a Kurier - Szlovákiában a nacionalisták haragot szítanak mindenki ellen, aki elvárja a kisebbségi jogok biztosítását. Hamarosan életbe lép egy nyelvi jogokat korlátozó törvény. Még ha a magyar területeken gyengítve érvényesül is a jogszabály, Sólyom László szemében erőszakos asszimiláció a törvény hatása.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: