2017-03-12 16:45:59• hírek • MTI

Éleződik a holland-török ellentét

Kemény válaszlépéseket ígért Binali Yildirim török kormányfő vasárnap Hollandiának amiatt, hogy Hágában feltartóztatták Fatma Betül Sayan Kaya török családügyi miniszter Németországból érkezett gépkocsikonvoját a rotterdami török konzulátusnál; a minisztert nem engedték a külképviselethez, visszafordították a német határ felé.

 

A holland miniszterelnök igyekszik "lehűteni" a Törökországgal kialakult diplomáciai vitát, amely azt követően lángolt fel, hogy a holland hatóságok nem engedték meg két török miniszternek, hogy részt vegyen egy rotterdami kampányrendezvényen szombaton.

Mark Rutte a NOS közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában vasárnap kijelentette, hogy Hollandia a visszafogottabb fél szeretne lenni a vitában. "Ha ők fokozzák a feszültséget, kénytelenek leszünk válaszolni, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy lehűtsük a kedélyeket" - fogalmazott.

A kormányfő hozzátette: Hollandiának évek óta nem volt ilyen komoly diplomáciai nézeteltérése egyetlen országgal sem.

Rutte azt is elmondta: az a legnagyobb baj, hogy Törökország azt állítja, török állampolgárokat akar megszólítani a hollandiai kampányrendezvényeken. Viszont valójában holland állampolgárokról van szó, akik valószínűleg Törökországban is rendelkeznek még szavazati joggal.

Hollandiában szerdán tartanak parlamenti választásokat. A hollandiai kampány egyik központi témája a holland identitás kérdése, valamint az állam viszonyulása a bevándorlókhoz és az iszlámhoz. Mark Rutte pártjának legfőbb riválisa Geert Wilders bevándorlásellenes Szabadságpártja (PVV).

Letépték a holland zászlót

Felmászott egy tiltakozó vasárnap Isztambulban a holland főkonzulátus épületének tetejére, letépte a holland lobogót, és egy török zászlót tűzött a helyére. A televíziós felvételeken jól látható, amint egy férfi az épület tetején állva azt kiabálja, hogy Allah akbar (Allah a leghatalmasabb).

A konzulátus előtt török zászlókat lengető férfiak kis csoportja eközben hangosan szidta Hollandiát, egyebek között azt kiabálva, hogy "rasszista Hollandia".

A rendfenntartó erők nem avatkoztak közbe, meg sem próbálták megakadályozni a férfit, hogy a szomszédos házakról átmásszon a konzulátusra.

A Dogan hírügynökség beszámolója szerint fél órával az incidens után, délután egy óra körül a török zászlót visszacserélték az eredeti holland lobogóra.

Barátok és ellenségek

Yildirim közleményében úgy fogalmazott: "állítólagos európai barátaink, akik minden alkalommal demokráciáról, szólásszabadságról és emberi jogokról beszélnek, ebben az esetben megbuktak a vizsgán. Az ehhez hasonló esetek segítenek abban, hogy közelről megismerjük igaz barátainkat és ellenségeinket" - tette hozzá.

A török kormányfő köszönetet mondott az ellenzéki pártok elnökeinek a kormánypárt iránt mutatott szolidaritásukért. A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) szombaton visszamondta összes külföldi programját. A török miniszterelnök rámutatott: a történtek még jobban megerősítik országa egységét.

Incidensek sora

Sayan Kaya előzőleg Németországban az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazásról tartott nagygyűléseken vett részt. Miután Hága visszavonta a Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert szállító repülőgép leszállási engedélyét, Sayan Kaya autóval utazott Rotterdamba, ahol mindketten egy szombatra meghirdetett kampányrendezvényen szólaltak volna fel.

A családügyi minisztert a török konzulátustól 30 méterre állították meg a rendőrök, és a konvojt a holland rendőrség kísérte vissza a német határhoz. Fatma Betül Sayan Kaya végül vasárnap a Köln-Bonn repülőtérről különgéppel utazott haza Isztambulba.

A török külügyminisztérium szombaton bejelentette, "biztonsági okokból" elzárták az ankarai holland nagykövetség és az isztambuli főkonzulátus bejáratait és kijáratait, de hasonló intézkedéseket hoztak a holland ügyvivő és a főkonzul rezidenciájánál is. A tárca közlése szerint bekérették a külügyminisztériumba a holland ügyvivőt, és közölték vele: "egy ideig" nem kívánatos, hogy a nagykövet visszatérjen állomáshelyére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: