2011-08-04 09:00:28• hírek • Szatmár.ro

Életre keltik a római kori Londont

Hadriánusz császár Temzében talált szobra
Hadriánusz császár Temzében talált szobra

Kétezer éves időutazásra invitálja az érdeklődőket a Londoni Múzeum és a History történelmi tévécsatorna közös projektje, amely virtuálisan kelti életre a római kori Londiniumot.

Londont a rómaiak alapították mint Britannia provincia fővárosát, miután Kr. u. 43-ban Claudius császár a mai Anglia legnagyobb részét meghódította. Londiniumnak nevezték el, a név kelta eredetű, feltehetően a Londinos személynévből ered. Egy másik elmélet szerint a név egy a kelta kor előtti Plowonida szóból származik, amely annyit jelent, hogy "település a széles folyó partján".  A Római Birodalom bukása után Londont elhagyták a rómaiak. A 7. században Lundenwic nevű szász város épült nem messze a mai Aldwychtől nyugatra. A régi római város a 9. században vagy a 10. század elején népesült be újra.

A Streetmuseum Londinium elnevezésű program, amely ingyenesen letölthető az okostelefonokra és az iPad táblagépekre, Kr.u. 120-ba kalauzolja el a látogatókat, akik a History tévécsatorna által forgatott videókon ismerkedhetnek a római kori város életével, de "belehallgathatnak" a fórum zsivajába, vagy a közeli  Mitrász-szentélyből kihallatszó kántálásba - olvasható a Past Horizons (http://www.pasthorizons.com) hírportálon.

A "látogatók" bebarangolhatják az ókori város nevezetességeit, például az amfiteátrumot a mai Guildhallban, de lehetőség nyílik virtuális ásatásokra is: a digitális "archeológusok" aranykincseket, ókori manikűrkészletet vagy egyéb antik tárgyakat "tárhatnak" fel a leletek eredeti előkerülési helyén.

A Londoni Régészeti Múzeum elkészítette Londinium új térképét is, amely a jelenkori térképpel "összekapcsolva" megmutatja, hogy miként változott, hogyan fejlődött a brit főváros az elmúlt két évezred során.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: