2015-11-12 09:44:07• hírek • MTI

Életre, halálra – első felvonás

Bernd Storck szövetségi kapitány fontosnak tartja, hogy a magyar labdarúgó-válogatott gólt szerezzen Norvégiában, az Európa-bajnoki pótselejtező első mérkőzésén. Elismerte ugyanakkor, hogy nem Magyarország a párharc esélyese.

Az edző a szerda délelőtti elutazás előtt a ferihegyi repülőtéren elmondta: csapatának sok ideje volt, ezért megfelelően fel tudott készülni a csütörtökön 21.45-től (DigiSport1.ro), Oslóban rendezendő találkozóra. "Rendkívül elszántak vagyunk, és nagyon várjuk a csütörtök estét. Minden játékosunk a norvégokra koncentrál, mentálisan és taktikailag is jó úton járunk. Mindannyian nagyon optimisták és elszántak, átérzik, hogy történelmi jelentőségű meccsek előtt állnak" - jelentette ki.

Storck szerint mindkét csapat számára nagyszerű hír, hogy Oslóban is telt ház lesz, hiszen ilyen közegben még jobb teljesítményre lehetnek képesek a játékosok: "Biztosan fantasztikus lesz a hangulat, ahogyan vasárnap Budapesten is. Arra számítunk, hogy a norvégok támadni fognak, igyekeznek nyomás alatt tartani minket, és törekedni fognak a gólszerzésre. De mi tudjuk ezt és készülünk rá. Alaposan meg kell szerveznünk a védekezésünket, eleinte nem szabad kockáztatnunk. Az idegenben szerzett gól duplán számít egy ilyen párharcban, de a legfontosabb az, hogy lehetőleg egyet se kapjunk" - vélekedett a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

A német szakember elismerte, Norvégia a párharc esélyese: "Norvégia esélyesebb, de jó együttesünk van és készen állunk a meccsre" - jelentette ki a német szakvezető az első, oslói összecsapást megelőző szerdai sajtótájékoztatón. "Azért gondolom esélyesebbnek a norvég csapatot, mert több játékosuk szerepel a Bajnokok Ligájában vagy az Európa Ligában, mint nekünk" - mondta Storck a riválisról. A norvégok egyik legnagyobb erősségeként a rögzített szituációkat említette. "Mindenkin azt érzem, hogy rendkívül fókuszált, nincs veszítenivalónk", tette hozzá.

Storck elmondta, hogy a fejében már megvan a kezdőcsapat, de azt nem hirdette ki, mindössze annyit árult el szokásának megfelelően, hogy a sajtótájékoztatón szintén jelenlévő játékos, azaz jelen esetben Gera Zoltán tagja lesz a kezdő tizenegynek. A személyi kérdéseket illetően még a 100. válogatottságára készülő Király Gáborra tért ki, elmondása szerint a szombathelyi kapusban száz százaléknál is jobban bízik.

Arra a kérdésre, hogy mivel lehetne jó eredményt elérni a vasárnapi, hazai visszavágóra, azt válaszolta, az idegenben szerzett gól sokat jelenthet, erre fegyelmezett futballal van esélye csapatának, amelynek majd ki kell használnia a kínálkozó lehetőségeket.

"Nem egy meccsen kell megnyerni a párharcot. Nincs olyan nagy teher rajtunk, ez egy jó lehetőség. Elértük az előzetesen kitűzött célt, azaz a pótselejtezőt" - mondta Gera Zoltán.

Fiola Attila, a Puskás Akadémia védője, elárulta: a lehető legjobban felkészültek az ellenfélből. "Mindenki nagyon izgatott, és várja a mérkőzést. Nagyon készülünk, és reméljük, jó eredménnyel fogunk hazatérni, hogy a visszavágóra maradjon esélyünk. Normális kerékvágásban teltek az elmúlt napok, napi egy edzéssel készültünk. Mindenki kapott egy kis könyvet, amiben benne vannak a norvég játékosok, a felállásuk, a pontrúgásaik, tehát alaposan elemeztük őket" - jelentette ki.

A tízszeres válogatott hátvéd szerint a magyar együttesnek csak nagyon zárt csapatjátékkal lehet esélye arra, hogy ne kapjon gólt. "Ez a célunk, illetve ha emellett tudnánk egy-két gólt szerezni, az nagy lehetőséget adna a visszavágóra. Az első 15-20 percben biztosan nekünk fognak jönni, de ez szervezett csapatjátékkal kezelhető" - mondta Fiola.

Nagy lehetőség előtt áll a norvég labdarúgó-válogatott Per-Mathias Högmo szövetségi kapitány szerint, aki csak közvetlenül a magyarok elleni Európa-bajnoki pótselejtezős párharc első, csütörtök esti mérkőzése előtt hirdeti ki kezdőcsapatát.

A szakember az oslói Ullevaal Stadionban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, már szinte teljesen összeállította a kezdő tizenegy névsorát, de nem akarja, hogy a futballisták "kiengedjenek", ezért csak a meccset megelőző értekezleten árulja el nekik a döntését.

"A csapaton belül óriási a lelkesedés, hatalmas motivációt jelent, hogy csak két mérkőzésre vagyunk az Eb-től" - mondta Högmo, s hozzátette, mivel legutóbb 2000-ben szerepeltek a kontinenstornán, nagy lehetőség előtt állnak. "A norvég labdarúgásnak volt egy sikeres időszaka, de ez nem folytatódott, s közben a nemzetközi futball rendkívüli gyorsasággal fejlődött" - nyilatkozta az 55 éves szövetségi kapitány, egyúttal jelezte: az utánpótlás-nevelésbe fektetett energia és a hosszú távú gondolkodás mostanra hozta meg az eredményét.

"A norvég labdarúgásba visszatért a sikeréhség, nagy a felhajtás és nagyon sokan állnak mögöttünk, mindannyian tudjuk, mennyit jelentene a továbbjutás" - mondta Högmo.


Ami a kereteket illeti, érdekesség, hogy jóval rutinosabb futballisták alkotják a magyar válogatott keretét, mint Európa-bajnoki pótselejtezős riválisát, a norvég nemzeti csapatot.

A két gárda összevetésében abszolút csúcstartó a 39 éves Király Gábor, aki Oslóban 100. alkalommal léphet pályára a magyar válogatott színeiben. Az északi együttesben Tom Högli a listavezető, a Köbenhavn védője 48 válogatottsággal a háta mögött készül a pótselejtezőre.

A válogatottbeli gólok tekintetében Gera Zoltán a legjobb, a Ferencváros 36 éves támadója - aki a nemzeti csapatban már inkább középpályásként bizonyít - 24 találatával messze a legjobb, a norvégok jelenlegi keretének legeredményesebbje a mindössze háromgólos Alexander Tettey.

A selejtezősorozatban a magyaroknál Dzsudzsák Balázs töltötte a legtöbb játékpercet a pályán, a Bursaspor légiósa 879 perc alatt egy gólt és 2 gólpasszt jegyzett, a második helyen 810 perccel Kádár Tamás, a harmadikon 720-szal Király Gábor végzett. A magyarok házi gólkirálya az egyaránt egy meccsen két-két gólt szerző Németh Krisztián (a görögök ellen), illetve Böde Dániel (a feröeriek ellen) lett. A legnagyobb veszélyt Dzsudzsák jelentette az ellenfelek kapujára, 8 kapura tartó és 9 eltévesztett lövése mellett 12 próbálkozását blokkolták a védők.

A norvégoknál a kapus Örjan Nyland mind a tíz mérkőzésen végig a kapuban állt, mögötte Stefan Johansen (897 perc) és Vegard Forren (885 perc) volt a legstabilabb csapattag a kvalifikációs sorozatban. A legeredményesebb játékos a háromgólos Alexander Tettey volt.

A legtöbbször veszélyeztető norvég futballista az a Joshua King volt, aki nem tagja most a keretnek.

A norvég-magyar pótselejtező első felvonása csütörtökön 21.45-kor kezdődik, a visszavágót vasárnap rendezik a Groupama Arénában.

A magyar labdarúgó-válogatott várható kezdőcsapata az MTI szerint:
Király Gábor - Fiola Attila, Guzmics Richárd, Kádár Tamás, Leandro de Almeida - Németh Krisztián, Nagy Ádám, Gera Zoltán, Elek Ákos, Dzsudzsák Balázs - Szalai Ádám

Magyarország kerete:
Kapusok:
Bogdán Ádám (Liverpool - Anglia), Király Gábor (Haladás), Megyeri Balázs (Getafe - Spanyolország)
Védők:
Bosnjak Predrag (Haladás), Fiola Attila (Puskás Akadémia FC), Guzmics Richárd (Wisla Kraków - Lengyelország), Juhász Roland (Videoton FC), Kádár Tamás (Lech Poznan - Lengyelország), Lang Ádám (Videoton FC), Leandro (Ferencváros), Vanczák Vilmos (FC Sion - Svájc)
Középpályások:
Elek Ákos (Csangcsun Jataj - Kína), Gera Zoltán (Ferencváros), Kleinheisler László (Videoton FC), Kovács István (Videoton FC), Nagy Ádám (Ferencváros), Pintér Ádám (Ferencváros) 
Támadók:
Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (Bursaspor - Törökország), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan - Lengyelország), Németh Krisztián (Sporting Kansas City - Egyesült Államok), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa - Lengyelország), Pekár László (Puskás Akadémia FC), Priskin Tamás (Slovan Bratislava - Szlovákia), Stieber Zoltán (Hamburger SV - Németország), Szalai Ádám (Hoffenheim - Németország)

Norvégia kerete:
Kapusok:
André Hansen (Rosenborg), Rune Jarstein (Hertha BSC - Németország), Örjan Nyland (Ingolstadt - Németország)
Védők: Haitam Aleesami (IFK Göteborg), Vegard Forren (Molde), Even Hovland (Nürnberg - Németország), Tom Högli (FC Köbenhavn - Dánia), Martin Linnes (Molde), Stefan Strandberg (FK Krasznodar - Oroszország)
Középpályások: Valon Berisha (Red Bull Salzburg - Ausztria), Omar Elabdellaoui (Olympiakosz Pireusz - Görögország), Pal André Helland (Rosenborg), Markus Henriksen (AZ Alkmaar - Hollandia), Stefan Johansen (Celtic FC - Skócia), Havard Nordtveit (Borussia Mönchengladbach - Németország), Ole Selnaes (Rosenborg), Per Skjelbred (Hertha BSC - Németország), Alexander Tettey (Norwich City - Anglia), Martin Ödegaard (Real Madrid Castilla - Spanyolország)
Támadók: Jo Inge Berget (Malmö FF), Veton Berisha (Greuther Fürth - Németország), Alexander Söderlund (Rosenborg), Mohamed Elyounoussi (Molde), Marcus Pedersen (Strömsgodset)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: