2010-01-27 16:59:45• hírek • Szatmár.ro

Életrajzi könyvet mutattak be

A Püspöki Palota aranytermében mutatták be a Dr. Jakab Antal püspök születésének századik évfordulójára elkészült „Megalkuvás nélkül" című életrajzi könyvet.

A szerzőpáros, Varga Gabriella újságíró - Dr. Jakab Antal püspök unokahúga - ás Dr. Vencser László professzor - az osztrák katolikus püspökkari konferencia idegen nyelvű pasztorációjának vezetője - mutatta be január 27-én, a Püspöki Palota aranytermében azt a könyvet, amely a Gyulafehérvári Főegyházmegye sokat szenvedett püspökének, Jakab Antalnak állít emléket.

Jakab Antal 1971 és 1980 között segédpüspök, majd Márton Áron nyugdíjba vonulása után 1980 és 1990 között a Gyulafehérvári Egyházmegye püspöke volt. Az erdélyi magyarság legnehezebb, az eltervezett román felszámolás és megkezdett falurombolás idején volt megyéspüspök. Ebben az időben az egyházmegye vezetése a börtönéveknél is nehezebb kihívást jelentett, de ő nagy tudásával, kitűnő diplomáciai rátermettséggel mindent megtett híveiért, ami csak erejéből tellett.

A szerda délelőtti könyvbemutatót Ft. Baricz Lajos marosszentgyörgyi plébános centenáriumra írt versével nyitották meg, majd a személyes élményekből kiindulva a könyv megírásának körülményeit ismertették: Már egy korábbi könyv, egy interjúkötet (Itthon és otthon - Vencser László 60 éve) megírásán dolgoztak együtt, majd a centenárium közeledtével, 2007. márciusában az alkalom hozta az ötletet, hogy a Jakab Antal születésének 100. évfordulójára megírják a méltatlanul keveset említett püspök életrajzi könyvét.

A bemutató során Jakab Antal személye a könyv fejezeteinek ismertetése révén elevenedett meg, és vált egyre közelibbé, közvetlenebbé a hatodik fejezet visszaemlékezései, vallomásai által, míg a rendezvény során elhangzó versek emelték a könyvbemutató ünnepi jellegét.


Könyvbemutató színhelye volt a püspöki palota
Könyvbemutató színhelye volt a püspöki palota


A könyvbemutatón jelen volt Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök is, aki elmondta, szeretettel emlékszik vissza szentelő püspökére. Mély benyomást tettek rá a Jakab Antal nagyheti szertartásai, amelyeken ő is gyakran ministrált és amelyekből sokat magával vitt saját papi és püspöki működésébe. Emlékeiben egy mosolygós, határozott emberként marad meg, akire mindig tisztelettel tekintett fel.

Varga Gabriella kihangsúlyozta, hogy amikor a könyvet készítették, még nem gondolták, hogy egy nagyszabású bemutató-sorozat mellett egy konferencia, emlékkiállítás, emléktáblák, szobrok születnek; Gyergyóditróban, Gyergyószentmiklóson és Kilyénfalván teret neveznek el a püspökről; és az emlékév végére hetven programot számolhatnak majd össze.

A Szatmári alkalom után Nagyváradon, Temesváron, Budakeszin, Kölnben, Stuttgartban és Rómában, a centenárium utolsó hetében Székelyföldön tartanak hasonló rendezvényt, majd március 13-án Kilyénfalván zárják a Jakab Antal centenáriumot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: