2012-01-11 13:43:39• hírek • Póti Orsolya

Életnagyságú filmsztárok, hírességek és mesefigurák viaszból

A Szentpétervári Viaszbábú Múzeum anyagából látogatható kiállítás Szatmárnémetiben január 11 és február 18 között. A több mint 35 viaszból készült figurának - sztároknak, hírességeknek és mesefiguráknak - a Megyei Múzeum földszinti kiállítóterme ad otthont.

Életnagyságú viaszbábuk, filmsztárok, politikusok, mesefigurák és fiktív alakok „várják" az érdeklődőket február 18-ig a Szatmár Megyei Múzeumban. A szentpétervári viaszművészek valamennyi bábút méret után készítették, és igyekeztek, hogy nagyon hasonlítsanak arra a képre, amelyet a közönség a tévé, a magazinok, a mozifilmek alapján alakít ki róluk.

Hogy kiket öntöttek viaszba a művészek? A panoptikum politikusa: Leonyid Vlagyimir Putyin orosz elnök, a híres színészek között pedig ott álln Charlie Chaplin, Johnny Depp és Keira Knightley. De jelen van Hófehérke és a hét törpe, Yoda, Klepoátra és Anubisz is.

Mint megtudtuk, a viaszbábuknak csak a látható testrészeik - kézfejük, arcuk - készültek viaszból, ruhájuk valójában könnyű műanyag testet takar. Ha a teljes bábu viaszból készülne, súlya a száz kilogrammot is meghaladná, és nem lenne könnyen szállítható.



Egy-egy viaszbábú elkészítése minimum három hónapot tart. Meglehetősen értékesek elsősorban azért, mert arcukat valódi fogprotézis és műszemgolyó teszi élethűvé.

A szentpétervári viaszszobrászok műveiknek a Néva-parti város különböző kulturális intézményei adnak otthont, többségük pedig vándorkiállításokon szerepel. A kiállítások megjárták már Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország, Moldova, Románia, Németország, Lengyelország nagyvárosait.

A kiállítás naponta 10.00 - 17.00 óra között tekinthető meg. A belépő felnőtteknek 7 lej, a kedvezményes jegyár kiskorúaknak, diákoknak, nyugdíjasoknak 5 lej. A fotózás a teremben megengedett.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: