2013-05-21 15:37:33• hírek • MTI

Mel Brooks életműdíjat kap az Amerikai Filmintézettől

Brooks, aki már elnyerte a Tony-, az Oscar-, a Grammy- és az Emmy-díjat is, humoristaként kezdte pályafutását, íróként az ötvenes évek elején mutatkozott be a Your Show of Shows című híres Sid Caesar-műsorban.

Olyan mérföldkőnek számító vígjátékokat jegyzett szerzőként, rendezőként, és alkalmanként színészként is, mint az 1968-as Producerek, amelyért az Amerikai Filmakadémia forgatókönyvírói Oscarral jutalmazta, vagy az 1974-es Fényes nyergek és Az ifjú Frankenstein. Producerként pedig egyebek mellett Az elefántember és a Frances című nagy sikerű drámák is a nevéhez fűződnek.
"Mel Brooks több mint ötven éve a legnagyobb ajándékot adja a világnak - a nevetést" - fogalmazott Sir Howard Stringer, az AFI elnöke.

A díjátadó ceremóniát június 15-én a TNT tévécsatorna sugározza. A Turner Classic Movies pedig június 24-én egészestés válogatást nyújt a művész életművéből, amelynek során a ritkán látható 1970-es vígjátékát, a Tizenkét széket is levetítik.
Az AFI életműdíját 41. alkalommal adják át. Korábban John Ford, Orson Welles, Bette Davis, Alfred Hitchcock, Gene Kelly és Michael Douglas is megkapta az elismerést. (mti)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: